• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Soluționarea problemelor de mediu la nivel local

    Soluționarea problemelor de mediu la nivel local

    04.03.2013  

    Sala de conferințe PNUD Moldova a fost gazda primei şedinţe a Comitetului de Coordonare a Programului de Granturi Mici finanţat de GEF. Implementarea acestui Program în Republica Moldova este rezultatul muncii de mai mulţi ani, iniţierea elaborării proiectului  începînd în anul 2009. ”Participarea noastră la Programul de Granturi Mici va contribui la consolidarea capacităților comunităților, va spori potențialul de soluționare a problemelor de mediu la nivel local, generînd astfel beneficii de mediu la nivel național și global” – a spus în cadrul ședinței ministrul mediului Gheorghe Șalaru. Reieșind din accesibilitatea redusă a fondurilor în RM, Programul de Granturi Mici GEF va fi principalul donator pentru ONG-urile ce implementează proiecte de mediu și va contribui la soluționarea problemelor locale de mediu care au un impact major asupra comunităților.

    ”Granturile mici vor fi orientate spre implementarea proiectelor ONG-urilor în domeniile prioritare GEF (fondului global de mediu): reducerea emisiilor și adaptarea la schimbările climatice;  conservarea biodiversității; protecția apelor internaționale; reducerea impactului poluanților organici persistenți; prevenirea degradării solului” – a punctat ministrul Gheorghe Șalaru. Astfel, Programul de Granturi Mici în contextul activităților Ministerului Mediului va contribui la sporirea durabilității mediului prin soluționarea principalelor probleme intersectoriale, cum ar fi conștientizarea publicului privind impactul activității umane asupra mediului; facilitarea accesului publicului la informația de mediu; consolidarea sistemelor de control și supraveghere a mediului și a implementării legislației de mediu; implicarea părților interesate în activități ce promovează dezvoltarea economiei verde; elaborarea si implementarea politicilor locale de dezvoltare durabilă.

    În cadrul primei ședințe atenție sporită a fost acordată mobilizării potențialului financiar (co-finanțarea). Au fost analizate perspectivele de parteneriat eficient cu alte organizații, inclusiv mobilizarea resurselor financiare interne. Astfel, pot fi identificate surse interne (FEN) și internaționale (Banca Mondială, etc.) de finanțare pentru asigurarea cotei de co-finanțare. Reprezentanții autorităților publice locale și-au exprimat disponibilitatea de a identifica resurse, chiar și din bugetele limitate, pentru a co-finanța proiecte ce corespund priorităților așteptate în comunități. Ministerul Mediului și PNUD Moldova vor identifica în continuare  posibilități de finanțare a proiectelor ONG-urilor locale orientate spre realizarea obiectivelor de mediu.  A fost lansată ideea că fonduri suplimentare pot fi identificate la nivel municipal, de la caz la caz, sau pot fi obținute ca finanțare paralelă de la alte programe ale donatorilor. Paşii imediat următori, care vor fi făcuți în domeniu, țin de elaborarea ghidului de aplicare a solicitantului; lansarea oficială a Programului prin organizarea unui eveniment (conferinţă de presă), prin deschiderea perioadei de recepționare a Propunerilor de proiecte.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com