• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Dezvoltarea unui parteneriat public privat pentru îmbunătăţirea sistemului de alimentare cu apă din regiunea de nord a Republicii Moldova

    Dezvoltarea unui parteneriat public privat pentru îmbunătăţirea sistemului de alimentare cu apă din regiunea de nord a Republicii Moldova

    04.03.2013  

    Pe data de 1 martie 2013, în incinta Ministerului Mediului a avut loc ședința de lansare a proiectului „Studiu de Fezabilitate pentru un proiect de Parteneriat Public-Privat pentru alimentarea cu apă a regiunii de nord a Moldovei” finanțat de către Banca Europeană pentru Reconstru cție și Dezvoltare (BERD).

    Serviciile de aprovizionare apă din regiunea de nord a Republicii Moldova sunt în responsabilitatea autorităţilor locale. Fragmentarea acestora a determinat existenţa prea multor companii de apă, care au adesea zone de exploatare mici şi neeconomice, capacitatea lor de a gestiona în mod corespunzător sistemele de alimentarea cu apă şi canalizare este scăzută. Structura lor organizaţională este adesea veriga slabă, practicile de management sunt depăşite, salariile angajaților mici, iar instruirea acestora este insuficientă sau nu există deloc.

    Pentru redresarea situației, șapte autorităţi locale din regiunea de nord a republicii şi-au exprimat intenţia de a participa la crearea unei Asociaţii formate din membrii acestor regiuni şi ai Guvernului Republicii Moldova, scopul activității căreia este reglementarea serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare, în conformitate cu cadrul juridic şi instituţional. În acțiuni este  implicat un parteneriat public-privat (PPP) şi solicitat sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a dezvolta proiectul ca un PPP. Operatorul privat de servicii va fi responsabil pentru finanţare, investiţii, reînnoiri, exploatare, întreţinere, facturare şi colectare a veniturilor pentru toate serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare regionalizate din cele şapte raioane participante.

    Nucleul acestui Proiect va fi conducta existentă Soroca-Bălţi, care a fost construită în anii 1980 şi este deţinută şi operată de o companie regională separată de alimentare cu apă. Deoarece tarifele mici pentru apă nu au permis întreţinerea adecvată a infrastructurii, sunt necesare investiţii majore în reabilitare, pentru a restabili funcţionalitatea, fiabilitatea şi randamentul complet al acestui transportator de apă.

    Cu excepţia anumitor regiuni ale orașelor Soroca şi Bălţi, toate oraşele şi satele din regiunea de nord utilizează apa din sursele subterane, care sunt supuse poluării de la deşeurile umane şi animaliere, de la gropile și haldele ilegale de gunoi. Datorită concentraţiei mari de microorganisme, nitraţi şi sulfaţi, apa utilizată pentru alimentarea localităților urbane și rurale din această zonă nu corespunde normelor sanitare.

    Branşamentele de la conducta Soroca-Bălţi către alte raioane învecinate (Sângerei, Teleneşti, Soroca, Floreşti, Drochia şi Râşcani) vor trebui dezvoltate împreună cu reţelele de distribuţie a apei din localităţi în baza unei structuri PPP pentru operarea şi dezvoltarea sistemului regional de alimentare cu apă.

    Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru a ținut să specifice că proiectul este unical în spațiul post-sovietic și cu titlul de pionerat în comunitatea europeană. De aceea, se mizează mult pe rezultatele finale. Dlui a mulțumit partenerii-organizatori, spunînd că ”Obiectivul general al Proiectului este luarea în calcul a viabilității unui PPP în scopul îmbunătăţirii nivelului de servicii relevante legate de utilitate, cu accent pe construcţia şi întreţinerea corespunzătoare a infrastructurii utilităţilor relevante şi îmbunătăţirea serviciilor; creşterea eficienţei; realizarea investiţiilor optime de capital şi asigurarea durabilității financiare, tehnice şi de mediu a sistemului pe termen lung. Este un proiect așteptat de mai mult timp, care este în beneficiul societății, membrilor ei care au dreptul  la o apă potabilă de calitate”.

    Prin labirintele prevederilor „Studiului de Fezabilitate pentru un proiect de Parteneriat Public-Privat pentru alimentarea cu apă a regiunii de nord a Moldovei” audiența a fost ghidată de către Dana Crăciunescu, Senior Banker, BERD,  Jos van Gastel, Lider de Proiect, și experții   Jan Janssens, Sorin Caian, Gabriel Racoviteanu și Augustin Boer.

    Valentina Țapiș, viceministru al mediului, a răspuns la întrebările jurnaliștilor prezenți la ședință, și a menționat că Studiul care va fi executat cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare,  predestinat a dezvolta proiectul parteneriatului public-privat, este de bun augur și are o însemnătate deosebită pentru Republica Moldova.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com