• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Laborator mobil de expertiză nucleară oferit de Comisia Europeană Ministerului Mediului

    Laborator mobil de expertiză nucleară oferit de Comisia Europeană Ministerului Mediului

    13.02.2013  

    Marţi, 12 februarie în cadrul Ministerului Mediului a avut loc ceremonia oficială de recepţie a Laboratorului mobil de expertiză nucleară obţinut prin asistenţa tehnică acordată de către Comisia Europeana în domeniul îmbunătăţirii capacităţilor de răspuns şi a criminalisticii nucleare în cadrul realizării Instrumentului pentru Programul de Stabilitate.

    La acest eveniment a participat Ministrul Mediului Gheorghe Şalaru, reprezentantul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Şef adjunct al Delegaţiei UE Wicher Slagter și Coordonatorul proiectului de asistenţă tehnică, reprezentant al Comisiei Europene Jean Galy, alţi oficiali de peste hotare şi din ţară. Moderatorul evenimentului Artur Buzdugan, director al ANRANR, a informat audiența că în rezultatul implementării asistenţei tehnice, Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) din cadrul Ministerul Mediului, a beneficiat de o donaţie din partea Comisiei Europene sub formă de un Laborator mobil pentru expertiza nucleară dotat cu echipament de măsurare şi detecţie a radiaţiilor ionizate. Costul asistenţei acordate este de circa de cca 350 mii Euro. Această donaţie este acordată în scopul îmbunătăţirii capacităţilor de răspuns şi a criminalisticii nucleare în cadrul realizării Instrumentului pentru Programul de Stabilitate din cadrul Uniunii Europene. Drept utilizatori ai unei părţi din aceste echipamente vor fi şi un şir de centre specializate de pe lângă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Serviciului Vamal. În cadrul realizării acestui program au fost instruiţi experţi în domeniul tehnicilor de detecţie, identificare şi caracterizare a materialelor radioactive şi nucleare.

    Utilizarea Laboratorului mobil de expertiză nucleară va fortifica capacităţile naţionale în activitatea de contracarare şi combatere a traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive şi va spori securitatea regională şi internaţională în ansamblu prin minimizarea pericolului de utilizare în diferite scopuri a armelor nucleare sau radiologice. ”Riscurile şi ameninţările traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive nu mai pot fi clasificate ca riscuri şi ameninţări naţionale. Din păcate, ele au devenit transfrontaliere, şi din aceste considerente, impun măsuri concrete de prevenire şi reacţionare nu numai pentru ţările cu potenţial nuclear, dar şi pentru ţări care nu dispun de astfel de tehnologii. Republica Moldova nu este excepţie, confirmată cu regret, prin două tentative eşuate de trafic ilicit cu material nuclear pe parcursul anilor 2010-2011” - a punctat reprezentantul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Şef adjunct al Delegaţiei UE Wicher Slagter, fiind susținut de Coordonatorul proiectului de asistenţă tehnică, reprezentant al Comisiei Europene  Jean Galy: - ”Contracararea şi combaterea acestui flagel a fost datorată atât potenţialului intelectual existent în republică, dar şi contribuţiei primite prin asistenţă internaţională. Această asistenţă s-a manifestat prin dotarea tehnică a autorităţilor naţionale din prima şi a două linie de reacţionare, pregătirea resurselor umane, dar şi ajutorului direct prin experţi şi schimb de informaţie operativă”.

    Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru a menționat că ”Există Planuri concrete de acţiuni, ce se implementează în ţară cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei, Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, Guvernului SUA, Guvernului Suediei, precum şi altor donatori. Suntem profund recunoscători pentru această asistenţă extrem de importantă ce nu poate fi subapreciată.Suntem recunoscători Comisiei Europene care a  acceptat iniţierea şi realizarea acestui proiect şi suntem convinşi că echipamentul primit, cunoştinţele şi experienţa obţinută vor face faţă provocărilor lumii contemporane. Astfel aducem sincerele noastre mulţumiri Comisiei Europene şi partenerilor din cadrul Uniunii Europene pentru suportul tehnic acordat şi suntem convinşi că acest efort intelectual şi material va fi utilizat cu un randament şi eficienţă maximă. Sunt sigur, că este un început bun, care va avea consecinţe benefice atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru fortificarea securităţii în aspect european şi global.”

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com