• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ministerul Mediului acordă finanţare pentru construcţia apeductelor în mai multe localităţi rurale

    Ministerul Mediului acordă finanţare pentru construcţia apeductelor în mai multe localităţi rurale

    13.02.2013  

    Marți, 12.02.2013, ministrul mediului Gheorghe Șalaru  a avut o întrevedere cu un grup de primari, beneficiari ai proiectelor aprobate spre finanțare din Fondul Ecologic Național. În cadrul întrunirii s-a discutat despre problemele de mediu  cu care se confruntă localitățile, modalitățile de soluționare a acestora, dificultățile cu care se confruntă beneficiarii pe parcursul implementării proiectelor, importanța monitorizării realizării lucrărilor, asigurarea transparenței și conștientizării populației.

    Întrevederea a finalizat cu semnarea contractelor de cofinanțare din Fondul Ecologic Național a lucrărilor de construcție a sistemelor de apeduct și/sau canalizare în localitățile Mitoc, r. Orhei, Doltu, r. Fălești, Trușeni, mun. Chișinău, Greblești, r. Strășeni și Coropceni, r. Telenești. De asemenea, a fost semnat contractul privind crearea parcului de recreere la Gimnaziul Oxentea, r. Dubăsari.

    Ministrul Gh. Șalaru a menționat rolul autorităților publice locale atât  în realizarea și monitorizarea proiectelor, cât și în asigurarea durabilității lor. Beneficiarii proiectelor au subliniat importanța suportului financiar acordat din Fondul Ecologic Național pentru dezvoltarea localităților și creșterea nivelului de trai al populației.

    Notă: Fondul Ecologic Naţional (FEN) a fost creat pe lângă Autoritatea Centrală de mediu în scopul colectării de resurse financiare suplimentare pentru protecţia mediului și activează în baza Regulamentului privind fondurile ecologice, aprobat prin Hotărârea Guvernului RM nr. 988 din 21.09.1998. Resursele FEN se acumulează din mijloacele transferate de către fondurile ecologice locale, plăţile pentru emisiile de poluanţi de la sursele mobile și plata pentru mărfurile care în procesul utilizării poluează mediul.

    Mijloacele financiare ale Fondului Ecologic Naţional sunt utilizate pentru implementarea proiectelor în domeniul aprovizionării cu apă, canalizare și epurare, gestionării deșeurilor, înverzirii și extinderii spațiilor forestiere, prevenirii sau lichidării consecințelor calamităților naturale, conștientizării ecologice, investigațiilor științifice în domeniul protecției mediului ș.a.

    Doar în anul 2012 din Fondul Ecologic Național au fost aprobate spre finanțare 212 proiecte în sumă totală de 202,5 mln. lei.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com