• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Proiect regional de aprovizionare cu apă şi canalizare a localităţilor din raioanele Străşeni şi Călăraşi

    Proiect regional de aprovizionare cu apă şi canalizare a localităţilor din raioanele Străşeni şi Călăraşi

    05.02.2013  

    Realizarea unui Proiect regional de aprovizionare cu apă şi canalizare, avînd drept scop consolidarea instituţională reciprocă în vederea asigurării durabilităţii operaţionale a sistemelor de alimentare cu apă şi  canalizare, a fost discutat în repetate rînduri la diferite nivele. Scopurile acestuia necesită măsuri concrete întru asigurarea accesului populaţiei din localităţile raioanelor Străşeni şi Călăraşi la apă potabilă sigură, conformă normelor sanitare, îmbunătăţirii calităţii şi eficienţei operaţionale a serviciilor de alimentare cu apă din aceste raioane, precum şi crearea condiţiilor de evacuare şi epurare a apelor uzate în conformitate cu normativele în vigoare.

    Memorandumul semnat stabileşte şi reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor în vederea participării la implementarea Proiectului de construcţie a apeductului Chişinău – Străşeni – Călăraşi, cu conectarea ulterioară la acesta a sistemelor de aprovizionare cu apă din localităţile raioanelor Călăraşi şi Străşeni şi dezvoltarea unui sistem regional de aprovizionare cu apă şi de canalizare. Ministerul Mediului al Republicii Moldova şi Administraţia publică a mun. Chişinău, Autorităţile Administraţiei Publice Locale ale raioanelor Străşeni şi Călăraşi se obligă să mobilizeze comunităţile în vederea implementării eficiente a proiectului privind extinderea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în localităţile  enumerate. Pentru aceasta se va acţiona în direcţia atragerii de resurse financiare internaţionale pentru finanţarea acestui proiect de lungă durată şi, pe măsura posibilităţilor, vor contribui la realizarea unor lucrări şi cu resurse proprii.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova, prin intermediul Agenţiei Apele Moldovei şi subdiviziunilor sale îşi asumă îndeplinirea următoarelor acţiuni: de asigurare a coordonării, monitorizării şi implementării proiectului; de identificare a potenţialilor donatori interni şi externi, inclusiv instituţii financiare internaţionale, pe care-i va anunța despre intenţia de a iniţia proiectul; va propune ANRE modificarea metodologiei tarifare, astfel încît să fie implementat şi sistemul de tarife bicomponenţiale, cu componentă fixă şi variabilă, pentru a asigura o echitate maximală pentru toţi consumatorii; va asigura actualizarea Proiectului de execuţie „Apeduct Chişinău-Străşeni”; va pune la punct componentele Proiectului de execuţie „Apeduct magistral Străşeni-Călăraşi”.Dat fiind faptul că proiectul necesită  o claritate extremă, instituția de mediu va ajusta cadrul normativ şi legislativ, care prevede transmiterea competenţei de aprobare a tarifelor către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) sau va propune modificarea legislaţiei în scopul depolitizării procesului de aprobare a tarifelor, regulamentelor interne şi a altor proceduri existente, inclusiv posibilitatea utilizării apei potabile pentru irigări locale.  

    Sarcini concrete are de executat și Administraţia publică a municipiului Chişinău, care va contribui la majorarea numărului de consumatori şi a volumelor de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare prestate de către S.A. „Apă-Canal Chişinău” în calitate de operator regional și cu această subdiviziune va contribui la realizarea parteneriatelor publice-private cu primăriile din r-le Străşeni şi Călăraşi, pentru gestionarea ulterioară a sistemului extins de alimentare cu apă şi de canalizare, va realiza consultanţa, supravegherea tehnică şi alte acţiuni în scopul implementării proiectului.

    Autorităţile administraţiei Publice Locale din raioanele Străşeni şi Călăraşi vor contribui la elaborarea schemelor generale de alimentare cu apă şi de canalizare din localităţile din subordonare, vor asigura proiectarea şi construcţia reţelelor de distribuţie a apei şi sistemelor de canalizare din localităţi cu identificarea surselor de finanţare. O cerință expres este organizarea asociaţiilor pentru proiectarea, implementarea şi exploatarea primară a sistemelor locale de alimentare cu apă şi de canalizare prin atragerea autorităţilor locale de nivelul întîi din zonele lor de dezvoltare pentru participare în cadrul proiectului.

    Atunci cînd  sarcinile puse în fața Administraţiei publice a mun. Chişinău,  Autorităţilor Administraţiei Publice Locale ale raioanelor Străşeni şi Călăraşi în etapa inițială vor fi palpabile, toate părţile Memorandumului sub supravegherea Ministerului Mediului vor contribui la majorarea capacităţilor surselor de apă subterane, pentru utilizare în situaţii excepţionale și vor asigura alocarea terenurilor pentru proiectarea şi construcţia reţelelor şi instalaţiilor de alimentare cu apă şi de canalizare.

    În cadrul conferinței de presă susținută după semnarea Memorandumului, ministrul  Gheorghe ȘALARU  a informat jurnaliștii că „în perioada 2010 - 2012  au fost conectate la apeduct peste 130 de mii gospodării, suportul financiar fiind asigurat de Fondul Ecologic Naţional. La sistemul de canalizare renovat au fost conectate peste 20 de mii de gospodării, au fost construite sau reconstruite 80 de sonde și 650 km de apeduct, 115 km de canalizare, reparate și date în exploatare 350 stații de epurare".

    Gheorghe ȘALARU a menționat că prin suportul partenerilor de dezvoltare BERD, BEI și Fondul UE de bună vecinătate sunt realizate proiecte ce vizează îmbunătățirea calității apei și accesul la canalizare în orașele Ciadîr-Lunga, Leova, Hîncești, Orhei, Soroca, Florești și în 30 de localități din preajma acestor centre raionale. Este examinată și posibilitatea de a aproviziona cu apă localitățile din apropierea rîurilor  Nistru și Prut. În prezent, cu suportul BERD este elaborat un proiect de fezabilitate ce vizează construcția apeductului Soroca - Bălți, care va cuprinde 7 raioane din jur și de care ar putea beneficia 500 mii de persoane. De asemenea, este luat în calcul și oportunitățile de irigare prin intermediul acestui proiect.

    NOTĂ: Pentru dezvoltarea infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare în 2012 a fost monitorizată și coordonată implementarea proiectelor: Programul de Susţinere a Politicilor de Sector în domeniul apelor, Programul de dezvoltare a companiilor de aprovizionare cu apă şi canalizare în Republica Moldova (Acordul de împrumut BERD şi BEI, Acordul de grant NIF), Proiectul Naţional de Aprovizionare cu Apă şi  Canalizare, Proiectul de construcţie a staţiei de epurare a apelor uzate în or. Orhei, model ZUC – realizat la 60%, Proiectul dezvoltarea regională și protecția socială în RM. A fost inițiată elaborarea sistemului informaţional a infrastructurii alimentării cu apă şi canalizare în RM. Au fost constituite 11 asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigație.Printre prioritățile pentru anii 2013-2014 Ministerul Mediului  consideră Dezvoltarea în continuare a infrastructurii  de aprovizionare cu apă și de canalizare și atragerea noilor investiții în sector, necesare pentru construcţia a 5 apeducte (Chişinău – Străşeni– Călăraşi, Nistru-Rezina-Orhei, Prut-Cahul, Prut-Iargara-Cimişlia, Prut-Ungheni). De serviciile de alimentare cu apă potabilă de la aceset apeducte vor beneficia mai multe localităţi cu un număr de circa 815 mii locuitori și construcția stațiilor de epurarea de tip ZUC în mai multe localități din raionul Strășeni.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com