• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Totalurile anului 2012 şi priorităţile pentru 2013 ale Ministerului Mediului

    Totalurile anului 2012 şi priorităţile pentru 2013 ale Ministerului Mediului

    28.12.2012  

    Azi, 28 decembrie, începând cu orele 10.00 Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru a convocat o conferință de presă, la care au binevoit să participe numai acei reprezentanți ai mass-media scrisă și electronică din Republica Moldova, cărora nu le este indiferentă situația mediului ambiant din țară, condițiile de ecologizare a activităților economice, curățenia din casa proprie și din suflet. Interesați de activitățile autorității centrale de mediu au fost acei, care cu regularitate plasează pe paginile publicațiilor sau inserează în grilele de emisie radio sau televiziune materiale ce țin de ocrotirea naturii și se îngrijesc de puritatea aerului respirat, rodnicia gliei, efortul în domeniu a guvernării, gustul apei și cheltuirea banilor contribuabililor pentru crearea unor condiții decente de viață într-un mediu sănătos, durabil și cu viitor pentru generațiile posterioare.

     ”Ministerul Mediului consideră că pentru a spori gradului de conştientizare publică în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă, trebuie intensificată operarea programelor naţionale de dezvoltare durabilă, care să contribuie la trecerea către o economie verde. Pentru acesta avem de consolidat capacităţile de cercetare, inovare, adaptare a noilor generaţii; de promovat un sistem structurat în educaţia ecologică. Este necesar de creat o societate capabilă să se dezvolte fără să afecteze mediul înconjurător sau viitorul generaţiilor viitoare. Imperativul nostru este ecologizarea întregii societăţi, crearea unui sistem bine conceput de instruire a cetăţenilor pentru utilizarea durabilă a bogăţiilor oferite de casa noastră comună – Planeta Pământ”- a menționat ministrul Gh.Șalaru.       

    Tema conferinței de presă ”Totalurile activității Ministerului Mediului în anul 2012” a fost expusă cu lux de amănunte, care au oglindit diversele fațete ale problemelor de mediu, soluțiile găsite, proiectele implementate și perspectivele imediat apropiate și cele de durată. Dl ministru Gh. Șalaru a acordat atenție fiecărui compartiment din vasta activitate a instituției de mediu și a răspuns la diversele întrebări ale jurnaliștilor. Aceștia au fost ghidați prin legislația de mediu, acorduri interstatale de colaborare, au perceput mecanismele și pârghiile utilizate de colaboratorii Ministerului Mediului, pentru a înțelege că societatea umană supravieţuieşte astăzi într-un mediu natural-antropic în permanentă schimbare, fiind expusă unei mari diversităţi de situaţii mai mult sau mai puţin periculoase, generate de numeroşi factori, atît de provenienţă naturală, cît şi antropică, care pot avea o influenţă directă asupra sănătăţii şi nivelului de trai al fiecărei persoane, precum şi societăţii în ansamblu.

     Mai jos Vă propunem spicuiri din lista activităților Ministerului Mediului în anul 2012:·           La capitolul legislativ normativ s-a lucrat asupra unor proiecte noi de strategii și legi în domeniul protecției mediului printre care se numără proiectele Strategiei naționale de mediu, Strategiei naţionale de atenuare şi de adaptare la fenomenul schimbărilor climatice, Strategiei privind managementul deşeurilor, Strategiei privind conservarea diversității biologice, Strategiei privind managementul în siguranță a deșeurilor radioactive, Legii privind protecţia mediului (o lege armonizată la 25 de Directive UE), Legii privind deşeurile, Legii privind accesul la informația de mediu, Legii privind evaluarea impactului asupra mediului, Legii serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare, Legii privind substanţele chimice, s-a inițiat elaborarea mecanismului de implementare a Legii apelor (26 de regulamente). Proiectele sunt în proces de definitivare și vor fi promovate în anul 2013.
    ·           La capitolul extinderea colaborării internaționale și atragerea investițiilor în sector: au fost semnate noi Acorduri și Memorandumuri de colaborare în domeniul protecției mediului între statele și instituțiile de resort din România, Israel, Turcia, CSI, recent a fost semnat și Acordul între Guvernul RM și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului r. Nistru (Roma, 29 noiembrie 2012).

     A fost inițiată implementarea proiectelor GEF/PNUD: Program de granturi mici, „Întărirea capacităților pentru realizarea reformei fiscale de mediu” proiectului GEF/PNUD, „Planificarea națională în domeniul biodiversității în RM”, în cadrul Programului operațional Comun România – Ucraina - Moldova a fost acceptat proiectul „Consolidarea rețelei de arii naturale protejate  pentru protecția biodiversității și dezvoltare durabilă în regiunea deltei Dunării și a Prutului de Jos – PAN Nature”. De asemenea, au fost semnate 2 Memorandumuri de Înțelegere între Ministerului Mediului şi Agenţia Cehă pentru Dezvoltare pentru faza a doua a proiectelor „Reducerea riscurilor de mediu cauzate de pesticide în Moldova” și „Remedierea contaminării cu produse petroliere de la baza aeriană ex-sovietică Marculeşti”.

    Au fost semnate Memorandumuri de Înțelegere între Ministerul Mediului și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare cu privire la activitatea din comunitățile din mediul rural în cadrul Proiectului Național de Alimentare cu Apă și Canalizare cu Ministerul Sănătății, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și CEE a ONU privind realizarea proiectului „Implementarea indicatorilor țintă la Protocolul Apa și Sănătatea” și cu Centrul E-Guvernare și Fondul Provocările Mileniului privind elaborarea platformei comune de autorizare a folosinței speciale a apei.

            A fost coordonat procesul naţional de pregătire și s-a participat la Conferinţa ONU privind Dezvoltarea Durabilă „Rio+20”.

     ·           În domeniul dezvoltării infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare: A fost monitorizată și coordonată implementarea proiectelor: Programului de Susţinere a Politicilor de Sector în domeniul apelor, Programului de dezvoltare a companiilor de aprovizionare cu apă şi canalizare în Republica Moldova (Acordul de împrumut BERD şi BEI, Acordul de grant NIF),Proiectului Naţional de Aprovizionare cu Apă şi  Canalizare, Proiectului de construcţie a staţiei de epurare a apelor uzate în or. Orhei, model ZUC – realizat la 60%; Proiectului dezvoltarea regională și protecția socială în RM. A fost inițiată elaborarea sistemului informaţional a infrastructurii alimentării cu apă şi canalizare în RM. Au fost constituite 11 asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigație.

     ·        În domeniul managementului deșeurilor și substanțelor chimice: au fost aprobate și finanțate din mijloacele Fondului Ecologic Naţional 12 proiecte de creare a infrastructurii de reciclare a deşeurilor în sumă totală de 16,6 mln. lei. A fost lansat proiectul „Reducerea riscurilor de mediu cauzate de pesticide în Moldova”, finanțat de Agenția cehă pentru dezvoltare în cadrul căruia au fost ambalate și transportate peste hotare pentru distrugere circa 45 tone de pesticide din s. Clocușna (Ocnița) din cele 200 tone planificate a fi eliminate în total din localitățile Grădinița (Căușeni), Ciobalaccia (Cantemir), Pașcani (Criuleni) și Clocușna (Ocnița).

    Din sursele financiare a Fondului Ecologic Naţional au fost colectate, reambalate, evacuate şi distruse peste hotare 69,1 tone de reactive chimice învechite din laboratoarele a 918 instituţii de învăţământ preuniversitar din 32 raioane și  municipiile Chişinău, Bălţi, şi UTA Găgăuzia, care ulterior au fost transportate peste hotare şi incinerate. Au mai fost realizate activități de identificare, înregistrare și cartografiere a terenurilor contaminate cu poluanți organici persistenți (POP), identificate 1604 terenuri contaminate cu POP.

     ·        În domeniul protecției și conservării diversității biologice, au fost lansate acțiunile de creare a primului Parc Naţional din Republica Moldova - Orhei, cu suprafaţa de cca. 45 000 ha şi care va cuprinde 28 de localităţi în 4 raioane din centrul țării. În rezultat  suprafața ariilor  naturale protejate de stat va crește pînă la 5,5% din teritoriul țării. În luna noiembrie 2012, cu suportul financiar al Fondului Ecologic Naţional, s-a populat lacul de acumulare Costeşti-Stânca cu puiet de peşte de specii Crap (8 tone), Sânger/Novac (12,5 tone), şi în lacul de acumulare Dubăsari cu puiet de peşte de specii Cosaş (cantitatea 6 tone), Crap (6 tone), Sânger/Novac (8,5 tone). Greutatea totală a puietului populat în an.2012 este de 41 tone.

     ·         În rezultatul desfășurării acțiunii „Un arbore pentru dăinuirea noastră” s-au   efectuat lucrări de regenerare a 439,6 ha de păduri, au fost plantate păduri pe terenurile „Moldsilva” – 303,9 ha, pe terenurile Administrației Publice Locale – 24,0 ha, s-au plantat puieți – de  APL – 187874 bucăți; de Administrația de Stat a Drumurilor – 5460 bucăți, de IS „Calea Ferată” – 8630 bucăți.

     ·        Întru reducerea riscurilor calamităților naturale și asigurarea protecției contra inundațiilor:

    -         au fost procurate prin licitație două stații mobile de pompare a apei pentru lichidarea consecințelor inundației în raionul Cantemir din anul 2010.

    -         au fost reparate 27,2 km de diguri de protecţie antiviitură şi alte construcţii hidrotehnice aflate în gestiune (9,1 km– r-l Hîncești; 15,4 km - r-l Anenii Noi; 2,7km – r-l Ștefan Vodă).

    -         A fost dat în exploatare sistemul de monitoring hidrologic automat pe r. Prut (11 stații hidrologice instalate și puse în funcțiune);

    -         Elaborate proiectele pentru 4 stații meteorologice (Ceadîr-Lunga, Leova, Costești, Soroca) și inițiată construcția a două din ele (Ceadîr-Lunga, Leova);

    -         Efectuate lucrări de construcție a turnului pentru radarul meteorologic care va fi instalat în ianuarie 2013;

    -         A fost inițiată automatizarea şi fortificarea reţelei hidrologice a rîului Nistru. În cadrul Programului Compact a fost semnat contractul pentru livrarea a 8 stații automate pentru bazinul r. Nistru, iar în cadrul proiectului “Managementul dezastrelor și riscurilor climatice” a avut loc licitația pentru procurarea a 7 posturi automate pe r. Nistru.

     Priorități pentru 2013-2014

    1.     Reforma sistemului de protecție a mediului (legislativ şi instituţional) care include aprobarea cadrului strategic nou de mediu. Reforma instituțională prevede reorganizarea sistemului existent de mediu prin divizarea clară a funcţiilor şi atribuţiilor de elaborare a cadrului politic şi legislativ; implementarea acestuia; controlul asupra procesului de implementare şi funcţiile operaţionale de gestionare a mediului. În urma reorganizării urmează a fi creată o structură nouă  Agenția de Mediu, cu funcții de implementare a politicii de mediu.

    2.     Crearea infrastructurii  de gestionare a deșeurilor pe principiul regionalizării

    Implementarea propunerilor de politici publice elaborate în domeniul managementului deșeurilor cu privire la crearea  infrastructurii  de gestionare a deşeurilor solide în mediul rural și implementarea sistemului de management al ambalajelor și deșeurilor de ambalaje.

    Evacuarea şi distrugerea pe parcursul anilor 2013-2014 a 250 tone de pesticide din alte 5 depozite raionale.

    3.     Dezvoltarea în continuare a infrastructurii  de aprovizionare cu apă și de canalizare și atragerea noilor investiții în sector, necesare pentru construcţia a 5 apeducte (Chişinău – Străşeni– Călăraşi, Nistru-Rezina-Orhei, Prut-Cahul, Prut-Iargara-Cimişlia, Prut-Ungheni). De serviciile de alimentare cu apă potabilă de la aceset apeducte vor beneficia mai multe localităţi cu un număr de circa 815 mii locuitori și construcția stațiilor de epurarea de tip ZUC în mai multe localități din raionul Strășeni.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com