• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Vicepremierul Mihai Moldovanu a avut, la Cimişlia, întâlniri cu factorii de decizie din raion

    Vicepremierul Mihai Moldovanu a avut, la Cimişlia, întâlniri cu factorii de decizie din raion

    23.12.2012  

    În cadrul tradiţionalei „Zi a Guvernului în teritoriu”, marţi, raionul Cimişlia a fost vizitat de viceprim-ministrul Mihai Moldovanu, responsabil în Executiv de domeniul social.

    În dimineaţa zilei de 18 decembrie, vicepremierul Mihai Moldovanu a avut o întâlnire cu mai mulţi factori de decizie din raionul Cimişlia, la care s-au abordat o serie de probleme din diverse ramuri ale vieţii cotidiene. Astfel, şeful Direcţiei învăţământ a Consiliului raional, Ion Delinschi, a relatat despre situaţia creată în instituţiile de profil în urma ninsorilor abundente şi a gerului din ultima vreme. Dânsul a menţionat că toate acestea funcţionează în regim normal, cu excepţia grădiniţei de copii din satul Marienfeld, care a fost închisă din cauza lipsei curentului electric.

    Problemele în educaţie: autobuze vechi, drumuri deteriorate...

    „Câte grade de căldură sunt astăzi în şcoli?”, a întrebat viceprim-ministrul. Aflând că temperatura este de 15-16 grade, el şi-a exprimat nemulţumirea, afirmând că „nu trebuie să economisim pe seama copiilor”.

    Şeful Direcţiei învăţământ a vorbit şi despre faptul că sunt foarte rele autobuzele care au fost repartizate de către Ministerul Educaţiei pentru transportarea elevilor în şcolile de circumscripţie: vehiculele se defectează destul de des, staţionează perioade îndelungate şi nu asigură prezenţa copiilor la lecţii.

    S-a vorbit, de asemenea, despre drumurile deteriorate spre şcolile de circumscripţie, insistându-se în mod special asupra reparării acestora pe rutele Topala-Cenac şi Schinoşica-Lipoveni; despre abandonarea studiilor de către doi copii — unul din comuna Javgur şi altul din satul Selemet; despre asigurarea cu manuale a elevilor şi cu literatură în grafie latină a bibliotecilor din instituţiile de învăţământ; despre trecerea, de la 1 ianuarie 2013, la sistemul „Banul urmează copilul”.

    Ştefan Buza, şeful Secţiei cultură, tineret şi sport a Consiliului raional Cimişlia, a atenţionat asupra faptului că au nevoie de reparaţii capitale toate lăcaşurile de acest profil, dar în mod special casele de cultură din oraş, din satele Gura Galbenei, Selemet, Ciucur-Mingir şi Batâr.

    Doar 30-35 la sută din casele de cultură au angajaţi calificaţi

    Se simte o mare lipsă de cadre. „Dacă bibliotecile sunt asigurate cu lucrători calificaţi în proporţie de 70 la sută, a opinat Ştefan Buza, apoi cluburile şi casele de cultură — doar în proporţie de 30-35 procente”. În legătură cu aceasta, s-a propus de a organiza la Chişinău nişte cursuri speciale de instruire pentru doritorii de a activa în instituţiile culturale din mediul rural.

    Mihai Motroi, şeful Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei, s-a referit la situaţia din domeniu şi a spus că 941 de persoane au primit aviz pozitiv pentru obţinerea ajutorului social. În acelaşi timp, cererile multor persoane au fost  refuzate. Exprimându-şi nedumerirea în legătură cu aceasta, Mihai Moldovanu a ţinut să precizeze că „scopul Legii nr. 133 este de a combate sărăcia” şi că vor interveni modificări esenţiale în Regulamentul de atribuire a ajutorului social.

    Fără a pretinde că îi ia pâinea lui Bumacov, vicepremierul Moldovanu s-a interesat şi de situaţia din agricultură

    Deşi nu este domeniul coordonat de către el, Mihai Moldovanu a cerut să se facă o trecere în revistă a situaţiei din agricultură. Vicepreşedintele raionului, Gheorghe Netedu, a specificat consecinţele grave ale secetei asupra dezvoltării sectorului agrar, a relevat măsurile întreprinse în vederea clădirii unei temelii trainice roadelor viitoare, menţionând că semănăturile de toamnă au intrat în iarnă în stare bună, sunt acoperite cu un strat gros de zăpadă şi există speranţă că vor da recolte înalte.

    „Dar, a subliniat Gheorghe Netedu, agricultura are stringentă nevoie de susţinerea statului”. În această ordine de idei, se impune în mod prioritar perfecţionarea mecanismului de stimulare a producătorilor agricoli, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare fiindu-i deja expediate un şir de propuneri concrete.

    Anumite probleme de ordin social şi nu numai au abordat în cuvântările lor Vladimir Medoni, primarul comunei Hârtop, Sergiu Surugiu, vicepreşedinte al raionului, Gheorghe Răileanu, primarul oraşului Cimişlia.

    Tot marţi, Mihai Moldovanu, însoţit de Gheorghe Netedu, a avut întâlniri cu oamenii la Spitalul raional, la Centrul medicilor de familie şi la Casa teritorială de asigurări sociale, a vizitat Firma moldo-elveţiană BECK din oraşul Cimişlia.

    Ion Ciumeică, www.gazetadesud.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com