• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului

    22.12.2012  

    În cadrul şedinţei s-au pus în discuţie următoarele subiecte: Starea sănătăţii copiilor şi măsurile de fortificare a sănătăţii celor de vârstă fragedă; Dezvoltarea sistemului de detectare precoce şi intervenţie timpurie la copii cu disabilităţi; Asigurarea drepturilor copiilor aflaţi în detenţie; Dezvoltarea serviiciilor de reabilitare psiho-socială a copiiilor cu comportament deviant, a programelor post-condamnatorii privaţiunii de libertate.

    Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătăţii, la moment atribuirea statutului de copil cu dizabilitate şi a gradului de severitate ține în competenţa Consiliului medical-consultativ al instituţiei medico-sanitare publice din teritoriu. Totodată, Republica Moldova şi-a propus ca obiective de dezvoltare, reducerea mortalităţii infantile şi îmbunătăţirea sănătăţii materne. În context, Viceprim-ministrul a subliniat că procesul de reformare va continua, ținînd cont și de faptul că acesta reprezintă și un angajament inclus în Planul de acţiuni Republica Moldova-Uniunea Europeană în domeniul liberalizarii regimului de vize.

    La subiectul cu privire la asigurarea drepturilor copiilor aflaţi în detenţie (protecţie, sancţiune, supraveghere), reprezentantul Departamentului Instituţii Penitenciare a relatat că, copiilor le sînt asigurate şi respectate drepturile, cum ar fi posibilitatea de întrevedere cu rudele sau alte persoane; corespondenţă şi convorbiri telefonice; dezvoltarea capacităţilor intelectuale, la învăţătură şi muncă. Totodată, în penitenciare se desfăşoară instruirea profesională. Copii sînt asiguraţi cu mijloace de informare în masă, au acces la emisiunile radio şi televizate. Un rol important în restabilirea legăturilor cu rudele şi cei apropiaţi, perfectarea actelor, colaborarea cu ATOFM, în scopul angajării în cîmpul muncii după liberarea din detenţie şi informarea despre instituţiile de învăţămînt din societate, revine asistentului social din penitenciare.

    În continuarea discuţiilor au fost lansate portalurile www.siguronline.md, www.pentruviata.md, www.viatasisanatatea.md care au menirea să informeze şi să promoveze utilizarea Internetului de către copii. Portalurile sînt informative, interactive şi contin sfaturi utile despre cum se pot proteja copiii de conţinuturi şi /sau acţiuni dăunătoare şi abuzive în mediul virtual.

    La finele şedinţei,  Viceprim-ministrul a adus mulţumiri din numele Guvernului Republicii Moldova partenerilor de dezvoltare în special, reprezentanţei UNICEF, Moldova, pentru contribuţia adusă în promovarea şi implementarea politicilor naţionale, ONG-urilor active în domeniul protecţiei familiei şi copilului, autorităţilor administraţiei publice locale.

    Guvernul Republicii Moldova

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com