• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Proiecte moldo-polone de mediu

    Proiecte moldo-polone de mediu

    20.12.2012  

    La 20 decembrie, în vizită la Ministerul Mediului s-au aflat Excelența Sa Dl Artur Michalski, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova și Dl Kșiștof Bilai, consilier pentru problemele economice al Ambasadei. Discuția cu Dl ministru Gheorghe Șalaru s-a axat pe totalizarea activităților comune și trasarea noilor jaloane în colaborarea pentru viitor.

    Colaborarea dintre Republica Moldova şi Republica Polonia în domeniul protecției mediului se realizează în baza Acordului între ministerele de profil din cele două țări privind colaborarea în domeniul protecţiei mediului şi folosirii resurselor naturale, semnat la Chişinău, la 22 octombrie 2003, precum și în cadrul Comisiei moldo-polone pentru cooperare economică. Conform prevederilor Protocolului Comisiei, în special în ceea ce privește domeniul canalizării și epurării apelor reziduale, în comun cu Camera economică moldo-poloneză au fost organizate vizite ale reprezentanților unor companii poloneze în Republica Moldova.

    Gheorghe Șalaru, ministru al mediului, a menționat colaborarea fructuoasă dintre specialiștii Ministerelor de mediu din Moldova și Polonia, dintre reprezentanții autorităților publice locale, cărora le-au fost organizate vizite în teritoriu la posibilele locații ale viitoarelor proiecte pilot. În prezent se duc negocieri la nivel tehnic cu Ministerul Mediului și Ministerul Economiei al Poloniei în scopul identificării unei forme corecte de cooperare pentru utilizarea capacităților de finanțare atât a Poloniei, cât și a structurilor UE, pentru implementarea proiectelor pilot preconizate.

    Pe parcursul anilor 2011 – 2012 în Republica Moldova au fost organizate 2 misiuni de popularizare a tehnologiilor verzi, astfel încât, conform prevederilor Protocolului Comisiei moldo-polone, părțile au convenit asupra identificării modalităților de implementare a noilor tehnologii verzi în Republica Moldova.

    În urma discuțiilor cu E.S.Dl Artur Michalski au fost identificate următoarele domenii de colaborare pentru viitorul imediat:

    -        Schimb de experiență privind gestionarea fondurilor de mediu. Importanța fondurilor de mediu în procesul de integrare europeană;

    -        Suport și schimb de experiență în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare;

    -        Schimb de experiență în domeniul managementului deșeurilor (regionalizarea);

    -        Relansarea cooperării în cadrul Acordului interministerial existent, prin organizarea unei întrevederi bilaterale cu Ministrul Mediului din Polonia.

    Rezultatele activității comune vor contribui la impulsionarea conlucrării între instituțiile de mediu din ambele țări, care au scopul comun de a îmbunătăți mediul de trai și activitate al cetățenilor.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com