• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Primăria comunei Camenca, raionul Glodeni, instituţie încălzită de o centrală termică modernă

    Primăria comunei Camenca, raionul Glodeni, instituţie încălzită de o centrală termică modernă

    17.12.2012  

    O centrală termică pe bază de biomasă va încălzi de acum înainte sediul primăriei comunei Camenca, raionul Glodeni. Cazanul a fost instalat prin intermediul proiectului “Energie şi biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de PNUD Moldova. Lansarea proiectului a avut loc în luna aprilie anul curent. În prezent, lucrările se află la etapa de recepţie. 

    Până în prezent Primăria satului Camenca se încălzea cu sobe. Recent la Camenca, Glodeni a fost instalată o nouă staţie de termoficare. Centrala termică modernă funcţionează pe bază de bricheţi şi va încălzi edificiul primăriei. Instalarea acesteia a fost posibilă graţie Proiectului „Energie şi biomasă”. Instalarea cazanului a costat circa 900 mii lei. Încălzirea cu energie alternativă aduce beneficii şi oportunităţi de dezvoltare economică a comunităţii.

    “A fost de la început un lucru care ne-a luat timp. Am făcut careva sacrificii, dar eu consider că este un lucru binevenit pentru localitatea noastră deoarece clădirea Primăriei Camenca era încălzită cu sobe şi erau încălzite doar câteva cabinete. Sala de şedinţe, unde se putea de organizat o întâlnire a satului, a comunităţii nu era încălzită şi pe timp de iarnă noi aveam probleme în această privinţă. Să sperăm că pe viitor, odată cu implementarea acestui proiect, noi vom avea condiţii normale de lucru şi de viaţă în localitate. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au contribuit la implementarea acestui proiect în localitatea noastră şi mă gândesc şi pe viitor că noi vom conlucra pentru implementarea şi altor proiecte”, a menţionat Arcadie Camerzan, primarul localităţii Camenca din raionul Glodeni.

    “Implementarea proiectului în Camenca, dar şi în celelalte primării din raion, a fost cu suportul PNUD Moldova şi a UE. A fost posibil doar datorită lucrului în echipă. Îmi aduc aminte iniţial când am lansat ideea acestui proiect la noi în raion, chiar şi după seminarul de instruire, mulţi primari au privit sceptic această idee de proiect şi îmi pare foarte bine că unii dintre primari, aşa cum este domnul primar al comunei Camenca, cea de la Petrunea, Ustia, au văzut ideea aceasta de proiect de energie şi biomasă ca o idee bună şi au parcurs toate etapele şi au realizat acest proiect. Doresc să-l felicit pe domnul primar pentru că a avut tărie de caracter, a avut ambiţia şi a realizat acest proiect până la capăt aici în comună. Acest proiect de energie şi biomasă nu este altceva decât bunul vechi, cum se spune. Pe timpuri, toată această energie din biomasă era folosită de buneii noştri tot la încălzirea sectorului privat”, a spus Ion Maican, vicepreşedintele raionului Glodeni.

    La finele proiectului a fost organizată recepţia lucrărilor pentru a înlătura toate neajunsurile şi a asigura o bună lucrare a centralei termice.
    “Ştiţi că orice recepţie în construcţii se face în două faze: comisia recepţionează obiectul la terminarea lucrărilor, iar după asta, pe perioada de remediere a defectului, va fi şi recepţia finală a lucrărilor”, a precizat Vsevolod Volcov, inginer proiect “Energie şi biomasă”, AEE Moldova.

    “În conformitate cu caietul de sarcini a fost pusă în sarcină proiectarea şi executarea unei centrale termice performante cu biomasă. Ce înseamnă performant? Adică să fie un obiect în proporţie de 70% autonom, adică implicarea factorului uman să fie scos la maximum, inclusiv un consum de energie electrică de clasa A, adică un consum de energie electric foarte şi foarte redus. Conform datelor, iar ulterior va fi şi laboratorul de încercări, consumul de energie electrică din centrală va fi 1,2-1,5 kW/h, ceea ce este practice mizer comparativ cu ceea ce era făcut la centralele care funcţionau în bază de cărbune. Inclusiv conceptual obiectul respectiv prevede un sistem nou de acumulare a energiei termice. Este prevăzut un vas tampon, în care se acumulează excesul de energie termică şi care în orele nocturne poate fi emis în reţea, aducând careva economii. Centrala chiar poate activa fără fochist pe timp de noapte deoarece cazanele sunt stinse”, a menţionat Oleg Domaga, director Agrobiobrichet SRL.

    Prin intermediul proiectului “Energie şi biomasă” au fost construite staţii de termoficare pe bază de bricheţi fabricaţi din deşeuri agricole în 5 localităţi din raionul Glodeni: Petrunea, Fundurii Vechi, Ustia, Camenca şi Cuhneşti. În anul 2013, cu sprijinul Guvernului japonez precum şi a proiectului “Energie şi biomasă”, în localităţile rurale din ţara noastră vor fi construite încă 100 centrale termice. În acest scop, Guvernul Japoniei a alocat 10 mln dolari.

    Reportajul video poate fi vizionat accesând următorul link http://tvprim.md/new/?type=news&id=1781 

    TV Prim Glodeni http://tvprim.md/new/?type=pagina-principala

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com