• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Sărata Galbenă, o comună care subscrie la concepţia de comunitate europeană

    Sărata Galbenă, o comună care subscrie la concepţia de comunitate europeană

    14.12.2012  

    În subordinea primăriei, în fruntea căreia se află Ştefan Vlas, primar la al treilea mandat consecutiv, în afară de Sărata Galbenă (cu peste 5000 de locuitori), intră şi satele Valea Florii (cu 190 de locuitori), Brătianovca (cu 410 locuitori), Cărpineanca (cu 195 de locuitori) şi Coroliovca (cu 89 de locuitori). Acestea sunt populate de români, ucraineni şi bulgari.

    Pe parcursul ultimilor ani, primăria Sărata Galbenă a implementat peste douăzeci de proiecte şi este pe cale să implementeze şi altele, care vizează modernizarea localităţilor pe care le diriguieşte şi ameliorarea condiţiilor de viaţă a cetăţenilor, asigurându-le locuri de muncă şi condiţii decente de trai şi de odihnă. În fiecare an, se repară şi se construiesc şosele şi edificii de largă menire publică. Doar pe parcursul ultimului mandat, relatează primarul Ştefan Vlas, a fost construită o porţiune de drum de 1,7 km cu suportul financiar al fondului de investiţii raional, al primăriei şi prin contribuţia substanţială a cetăţenilor din localitate, cheltuindu-se un milion opt sute de mii de lei. O altă porţiune de drum, de 800 de metri, care a costat 60 de mii de lei, şi o a treia, de 700 m, de 56 de mii de lei, au fost construite doar din contribuţiile cetăţenilor care au în proprietate mijloace de transport, fiecare vărsând câte 5, 7 sau 8 mii de lei, în funcţie de tipul unităţii de transport pe care o posedă  fiecare.

    Cuvântul de ordine este renovare

    Locuitorii comunei beneficiază, de câţiva ani, de gaze naturale. Acest lucru a fost posibil datorită celor 8 milioane de lei veniţi de la investitorii străini, din Federaţia Rusă, prin intermediul asociaţiei „Rotalingaz”, astfel încât aproape fiecare gospodărie a localităţii se bucură de căldură pe bază de gaze.

    Majoritatea clădirilor de menire social-culturală din aria primăriei au fost renovate şi modernizate. Pentru a transforma edificiul Casei de cultură într-un locaş de odihnă şi divertisment, au fost alocate mijloace de 1 milion 170 de mii de lei din fondul de investiţii şi 1 milion 800 de mii de lei din bugetul local, toate în scopul de a instala încălzire pe timp de iarnă, ferestre şi uşi noi, precum şi în scopul de a reface scena conform  exigenţelor vieţii moderne. Şi pentru această Casă de cultură, unde activează şapte colective artistice, printre care o orchestră populară, întemeiată de către Vasile Botgros, fratele talentatului dirijor de la „Lăutarii” Chişinăului, o fanfară, un ansamblu folcloric, unul de dansuri moderne şi altul de dansuri populare, a fost procurat aparataj de sonorizare de 18 mii de lei.

    Pentru repararea clădirii liceului teoretic “Universul” şi a unui bloc al  grădiniţei, s-au cheltuit 1,7 mln. de lei (1,1 mln. din fondul de investiţii şi 600 de mii din fondul primăriei), bani din care grădiniţa a fost înzestrată şi cu mobilier nou. Recent, primăria a iniţiat căptuşirea cu material termoizolant a pereţilor clădirii liceului, precum şi pavarea curţii acestei instituţii, lucrări care urmează să fie finisate în viitorul apropiat.

    Un sat cu trei stadioane

    O altă lucrare de proporţii este aceea care s-a efectuat pentru a instala un acoperiş impunător la stadionul central, unul dintre cele trei existente la Sărata Galbenă, şi care are şi gazon artificial. Celelalte două au gazon natural. Pe aceste trei stadioane se antrenează şi organizează competiţii şi campionate cele cinci echipe de fotbalişti ale comunei. În sat, primăria organizează anual competiţii la fotbal între echipele mahalalelor, jucătorii fiind stimulaţi financiar cu 2-3 mii de lei. Iar acum, după ce a luat sfârşit campionatul raional la fotbal, începe campionatul local între cele cinci echipe ale localităţii.

    Primăria, împreună cu cei 15 consilieri pe care îi unesc interesele populaţiei, urmează să implementeze noi proiecte, care vizează bunăstarea oamenilor şi, mai ales, a tineretului din partea locului. Astfel, este pe cale de a fi pus în aplicare proiectul de construire a apeductului de apă potabilă, de 16 mln. de lei, şi altul de adâncire a lacului din localitate, de 12 mln. de lei. Este finalizat proiectul de iluminare stradală şi cel de construire a reţelei de canalizare, ca să urmeze şi refacerea drumurilor care vor fi deteriorate la instalarea apeductului şi a canalizaţiei. După adâncirea şi amenajarea lacului, administraţia locală intenţionează să organizeze un complex de agrement pentru băştinaşi şi pentru oaspeţii localităţii.

    O mână de ajutor pentru nevoiași

    Nu ar fi de prisos să menţionăm, zice primarul, că se acordă atenţie sporită şi bătrânilor singuri şi nevoiaşilor, şi persoanelor invalide, veteranilor de război şi ai muncii, pentru care au fost livrate, în mod gratuit, lemne de foc, produse alimentare şi haine. În sat funcţionează două aziluri: unul de 50 de locuri, amenajat excelent, pe lângă biserica penticostalilor, şi altul, tot cu 50 de locuri, dar care urmează să se extindă cu încă 50, şi care se află în balanţa Consiliului Raional Hânceşti. Pentru copiii cu dizabilităţi există o şcoală-internat, unde recent a fost introdusă o nouă activitate, cea de confecţionare a obiectelor din ceramică.

    Primăria Sărata Galbenă întreţine relaţii de prietenie cu mai multe localităţi din ţările lumii. De mai mulţi ani, are relaţii culturale, dar şi comerciale, cu comuna Scorţeni din judeţul Prahova, cu oraşul Dorna-Arini din judeţul Suceava, localităţi care au invitat artiştii din comuna noastră şi care şi-au trimis artiştii lor ca să ne bucure cu tot ce au ei mai frumos şi mai demn de urmat. Întreţine relaţii de prietenie cu o localitate din Letonia în vederea preluării experienţei lor culturale, precum şi cu o alta din Polonia, ţară de unde recent a venit, la Sărata Galbenă, o delegaţie de şase primari pentru a lansa mai multe proiecte, avantajoase pentru ambele părţi. Pe lângă acestea, primăria conlucrează cu multe colective din cadrul raionului, pentru a se ajuta reciproc.

    Şi primarul de Sărata Galbenă, şi grupul de consilieri ai acestuia sunt un colectiv de oameni de acţiune care pot servi drept model pentru toţi cei care râvnesc funcţia de funcţionar public.

    Vasile Lotocovschihttp://www.gazetadesud.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com