• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ora bilanţurilor: Proiectele în domeniul aprovizionării cu apă şi canalizare a localităţilor din Republica Moldova

    Ora bilanţurilor: Proiectele în domeniul aprovizionării cu apă şi canalizare a localităţilor din Republica Moldova

    14.12.2012  

    La 13 decembrie 2012 Gheorghe Şalaru, Ministrul Mediului a salutat participanții la ultima reuniune din acest an a Consiliul Sectorial de Coordonare a Asistenţei Externe în domeniul „Mediu, aprovizionare cu apă şi sanitaţie".  Dlui a mulțumit asistența  pentru că au fost alături de Ministerul Mediului pe parcursul întregului an, menţionând faptul că prezenţa şi interesul participanţilor creşte continuu, fapt ce înseamnă că problemele puse în discuţie în cadrul şedinţelor Consiliului sunt foarte actuale, atît pentru autorităţile din Republica Moldova, cât şi pentru partenerii de dezvoltare.

    Scopul şedinţei de astăzi  a fost de a prezenta comunităţii donatorilor proiectul „Îmbunătăţirea calităţii mediului bazinului Mării Negre prin tratarea mai bună a apelor uzate şi adaptarea la schimbările climatice a sectorului apelor din Republica Moldova", iar ulterior au fost prezentate conceptele sistemelor informaţionale în domeniul mediului şi aprovizionării cu apă. Astfel, în cadrul Consiliului un reprezentant al Oficiului Prevenirea Poluării Mediului  a vorbit despre Sistemul Informaţional Geografic, iar dl Phillipe Bergeron, manager de proiect, a prezentat Sistemul de Management Informaţional pentru planificarea şi programarea investiţiilor în sectorul de Aprovizionare cu Apă şi Sanitaţie.

    Ministrul Gh. Șalaru a făcut o trecere în revistă a activităților de implementare a proiectelor  şi acțiunile întreprinse în domeniul  aprovizionării cu apă şi canalizare prin  suportul donatorilor, dar și a numeroaselor proiecte de mediu, axate pe domeniul managementul deşeurilor, biodiversității,   biosecurității,   schimbării  climei,  protecţiei  stratului   de   ozon,  monitoringul componentelor de mediu, ş.a. Audiența a acceptat ca în cadrul şedinţei de astăzi să fie discutate și particularitățile de creare a subgrupului privind managementul deşeurilor, referințele vis-a-vis de  progresul elaborării Strategiei de Aprovizionare cu Apă şi Sanitaţie  şi la progresul elaborării regulamentelor la Legea Apelor.

    Membrii Consiliul Sectorial, care au luat cuvîntul în cadrul ședinței,  și-au  expus convingerea că activităţile comune, pe care le realizează,  vor contribui la atingerea unei dezvoltări durabile şi la sporirea bunăstării populaţiei Republicii Moldova.

    NOTĂ:Grupul consultativ de lucru pentru implementarea politicilor publice în sectorul "Managementului Deşeurilor"  are scopul de a omogeniza procesul de implementare a politicilor publice în domeniul managementului deşeurilor pentru a asigura o abordare comună a problemelor de către toți  actorii din acest sector în aplicarea metodologiilor şi instrumentelor de lucru. În acest context, structura are obiectul activității reducerea la minimum a efectelor negative asupra sănătăţii populaţiei şi mediului înconjurător cauzate de generarea şi gestionarea deşeurilor. Această politică urmăreşte reducerea consumului de resurse şi favorizează aplicarea practică a următoarei ierarhii a priorităţilor: prevenirea deşeurilor prin aplicarea "tehnologiilor curate" în activităţile care generează deşeuri; reducerea cantităţilor de deşeuri; valorificarea lor prin refolosire; reciclarea şi recuperarea energetică; eliminarea finală prin depozitare.

    Problema gestionării deşeurilor în Republica Moldova se manifestă tot mai acut, din cauza creşterii cantităţii şi diversităţii acestora, precum şi a impactului lor asupra mediului. Astfel această problemă este inclusă în lista politicilor publice prioritare pentru Republica Moldova şi se regăseşte şi în Strategia Naţională de Dezvoltare Regionalăcu susţinere financiară din diferite surse, inclusiv ale unor organizaţii internaţionale. În cadrul implementării proiectelor în domeniul managementului deşeurilor se utilizează diverse metodologii şi instrumente, bazate pe experienţe de succes din alte ţări. Prin intermediul proiectelor-pilot acestea sunt testate la realitatea Republicii Moldova şi reprezintă un produs valoros care poate fi utilizat în continuare pentru elaborarea sau modificarea politicilor publice în sectorul de management al deşeurilor.

    Pentru a valorifica aceste experienţe, Ministerul Mediului trebuie să se asigure că aceste iniţiative sunt consistente, coerente şi complimentare. Rolul principal al Grupului Consultativ de lucru constă în examinarea propunerilor diferitor instituţii, donatori referitor la metodologiile utilizate în implementarea proiectelor de management al deşeurilor şi va propune Ministerului Mediului soluţii de consens pentru planificarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor în domeniul managementului deşeurilor.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com