• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Gheorghe Şalaru: În Republica Moldova protecția mediului are restanțe față de societate

    Gheorghe Şalaru: În Republica Moldova protecția mediului are restanțe față de societate

    12.12.2012  

    La 12.12.2012 Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru a avut o întrevedere cu dl Philipp Johannsen, manager de proiect al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), care în Republica Moldova este preocupată de modernizarea serviciilor publice locale.

    Scopul întrevederii a constat în discutarea posibilităților de cooperare între Republica Moldova și Germania în domeniul aprovizionării cu apă potabilă şi sanitaţie, precum şi a managementului integrat al deşeurilor solide şi susținerea reformei instituționale, aproximarea legislației la standardele UE.

    Dl Philipp Johannsen a remarcat rezultatele pozitive înregistrate de Republica Moldova în domeniul protecției mediului și a subliniat posibilitatea de a derula proiecte menite să contribuie la dezvoltarea domeniului gestionării deșeurilor.

    Ministrul Gheorghe Șalaru a apreciat colaborarea cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, GIZ, în cadrul proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", susținerea activității Grupului Consultativ de lucru pentru implementarea politicilor publice în sectorul managementului deșeurilor.

    Dlui a menționat că în țara noastră protecția mediului are restanțe față de societate și dacă vrem să aderăm la Uniunea Europeană, este necesar de a ne atașa la locomotiva Europei și să circulăm și pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru aceasta este binevenită colaborarea mai fructuoasă cu GIZ, pentru început fiind imperativă startarea lucrului asupra unui Memorandum, care să includă căile de soluționare a discrepanțelor din domeniu dintre diferite regiuni, iar în concepția de reformare a autorității publice să avem desemnate pârghiile de conștientizare a necesității protecției mediului și dezvoltării durabile, care, la final, să conducă la acordarea suportului bugetar.

    Astfel, în parteneriat cu alte instituții, ar fi rațional de a demara proiecte ce țin de eficiența energetică, de aprovizionare cu apă a unor localități,  de stocare și distrugere (utilizare) a deșeurilor. În raioanele Șoldănești, Rezina și Florești prin sprijinul GIZ sunt demarate proiecte privind construcția platformelor, dotarea cu tomberoane și utilaj special, construcția liniei de sortare a deșeurilor și a depozitului interraional. Aria implementării proiectelor asemănătoare trebuie lărgită, fiindcă problemele de mediu nu pot fi neglijate. 

    În concluzie, conducătorul autorității centrale de mediu a subliniat importanța intensificării colaborării și acordării asistenței statului nostru în domeniu, inclusiv prin susținerea eforturilor de consolidare a compartimentului privind protecția mediului din programul de guvernare a Republicii Moldova.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com