• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Proiectele cu finanţare europeană în domeniile nuclear şi radiologic în atenţia viceprim-ministrului Mihai Moldovanu

    Proiectele cu finanţare europeană în domeniile nuclear şi radiologic în atenţia viceprim-ministrului Mihai Moldovanu

    12.12.2012  

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a avut ieri o întrevedere cu Andrei Ciupov, şef Direcţia Europeană, din cadrul Departamentului Asistenţă Tehnică a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) și Andrei G. Chmielewski, directorul Institutului Nuclear de Chimie şi Tehnologie.

    Scopul întrevederii l-a constituit trecerea în revistă a proiectelor implementate la moment în Republica Moldova cu asistenţa Agenţiei, precum şi trasarea priorităţilor de colaborare pe viitor.

    Mihai Moldovanu a apreciat implicarea Agenţiei în susţinerea proiectelor din Republica Moldova, şi anume: implementarea proiectului MOL 8005 - „Formarea Centrului Naţional de Tratare cu Radiaţie" și implementarea, în perspectivă, a proiectului MOL 20100001 - „Ameliorarea diagnosticului prin implementarea metodei PET/CT în Republica Moldova".

    „Din numele Guvernului Republicii Moldova Vă aducem mulţumiri pentru contribuţia Dvs. în susţinerea acestor proiecte, de o importanţă majoră pentru Republica Moldova", a spus Mihai Moldovanu.

    Viceprim-ministrul a menţionat că, în vederea implementării proiectului MOL 8005 - „Formarea Centrului Naţional de Tratare cu Radiaţiei", Guvernul a aprobat Regulamentul privind tratarea cu radiaţii ionizate a produselor de diferită origine. În context, Mihai Moldovanu a precizat că în cadrul proiectului un echipament tehnic specializat va fi amplasat într-un nou bloc, care va fi construit sub monitorizarea autorităților.

    În acest sens, vor fi întreprinse acțiuni, fie în baza unui Parteneriat Public Privat, sau prin alocarea de mijloace financiare de către Fondul Ecologic de Stat, ca lucrările respective de construcție să fie inițiate.

    Domnul Andrei Ciupov a menţionat importanţa acestor două proiecte pentru Republica Moldova, precizând că pentru primul proiect (MOL 8005) au fost alocate mijloace financiare de 800 mii dolari SUA, iar pentru cel de-al doilea (MOL 20100001) - 5 milioane de dolari SUA.

    În context, oficialul a mai declarat că realizarea proiectelor în cauză sunt un prim-pas a relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Agenţia Internaţională pentru  Energia Atomică, iar pe viitor AIEA va susține și alte proiecte în Republica Moldova.

    Oficialul a apreciat înalt eforturile și implicarea activă a Guvernului Republicii Moldova în soluţionarea problemelor din domeniu.

    Guvernul Republicii Moldova

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com