• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Evaluarea sistemului de subvenţii în sectorul energetic

    Evaluarea sistemului de subvenţii în sectorul energetic

    11.12.2012  

    Centrul Internaţional de Business "Le Roi" a fost gazda ședinţei cu tema ”Subvenții în sectorul energetic și schimbările climatice în Republica Moldova”, eveniment care face parte din activităţile planificate în cadrul proiectului „Consolidarea capacității pentru implementarea reformei fiscale în domeniul mediului pentru realizarea priorităților naționale și globale de mediu”, finanţat de GEF/PNUD.

    Participanții - experți oficiali din Ministerul Mediului, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, furnizorii și consumatorii de energie, alte agenții relevante și instituții s-au întâlnit față în față la ședință cu reprezentanți ai comunității donatorilor, organizațiilor internaționale și instituțiilor financiare internaționale, interesate în suportul eforturilor Guvernului Republicii Moldova în consolidarea poziției fiscale a țării și combaterea schimbărilor climatice. 

    Obiectivul principal al şedinţei a fost axat pe examinarea şi evaluarea sistemului existent de subvenţii în sectorul energetic şi identificarea celor dăunătoare mediului înconjurător, în condițiile când subvențiile de energie acoperă o gamă largă de sprijin public pentru diferite surse de energie (ca de exemplu, combustibili fosili, regenerabile, biomasa, nucleare, hidro). Acest proiect se va concentra pe subvențiile de energie care au un impact negativ asupra mediului, mai precis care vizează schimbările climatice, va studia subvențiile pentru combustibilii fosili și, de asemenea, pentru energie electrică și termică, va analiza legătura dintre sistemele de subvenționare și nivelul emisiilor de CO2, mai cu seamă impactul unor astfel de subvenții care încurajează consumul de energie risipitoare

    Pentru a efectua o astfel de analiză, proiectul urmărește scopul de a identifica sistemele de subvenții care vizează și producătorii de energie/furnizori, dar și consumatori. Subvențiile de energie vin în multe forme și diverse, de la susținerea directă a bugetului de scutirii fiscale și reduceri de taxe, reglementările prețurilor finale pentru energie electrică și termică, tarifele de import. Datorită acestei varietăți, multe dintre sisteme sunt adesea invizibile pentru societate. Conform scopurilor propuse pentru a face analiza, va fi nevoie de studii a diferitor programe bugetare, legislației fiscale vamale și de mediu.

    Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru, participant la lucrările ședinței, a enumerat beneficiile posibile pentru mediu din acest proiect:

    1.    Identificarea tuturor schemelor de finanțare posibile, care pot avea un impact negativ asupra gazelor cu efect de seră și schimbările climatice. Reformarea acestor sisteme de subvenționare, cu identificarea clară a impactului lor asupra economiei și a mediului, poate ajuta Guvernul Republicii Moldova să restarteze politicile de mediu și energetice și să încerce să le raționalizeze.

    2.    Activitatea Ministerul Mediului poate fi tratată ca parte a soluției. Ministerul poate lansa în cadrul Guvernului dezbateri pe problemele legate de necesitatea de reformare a subvențiilor de energie, prin obținerea unor rezultate mai bune de mediu fără a compromite obiectivele economice sau sociale ale Guvernului.

    3.    Evaluarea schemelor de finanțare a subvențiilor de energie, care astfel, poate contribui la îmbunătățirea transparentei, care va contribui la dezbaterile de specialitate pentru ca publicul să fie mai bine informat.

    4.    Analiza poate contribui la oferirea unei imagini de ansamblu a legislației în vigoare referitoare la subvențiile de energie, care ar putea avea nevoie de îmbunătățiri pentru a fi conformă  bunelor practici internaționale.

    5.    Reorientarea subvenţiilor pentru agricultura ecologică, care are atât beneficii pozitive economice cât şi de mediu, cum ar fi sporirea ocupării forţei de muncă, reducerea substanţelor chimice nocive şi a compuşilor utilizate în agricultură, o productivitate mai mare a terenului şi a solului, folosirea mai raţională a energiei.

    Participanții la ședință au remarcat că discuțiile și consultările avute vor contribui la amplificarea pârghiilor pentru ca Guvernul Republicii Moldova să înțeleagă mai bine natura și amploarea politicilor de sprijin a combustibililor fosili și a sistemelor de subvenționare a energiei care sunt dăunătoare mediului. Acest lucru va fi realizat prin revizuirea și estimarea volumului acestor subvenții și a acoperirii lor prin identificarea impactului principalelor subvenții dăunătoare mediului din sectorul energetic din Moldova și legăturile acestora cu emisiile de gaze cu efect de seră.

    Discuțiile de la întrunire, concomitent, au purtat și un caracter cognitiv, dat fiind faptul că în Moldova până la moment nu au fost coordonate eforturile în examinarea experienţei internaţionale în încorporarea criteriilor de mediu şi a celor legate de Convenţiile de la Rio în politicile care să permită subvenţii şi stimulente fiscale în agricultură şi sectorul energetic. În consecinţă, subvenţiile şi practicile curente de stabilire a preţurilor ar putea fi îmbunătăţite, consolidând contribuţia lor la îndeplinirea şi susţinerea obiectivelor Convenţiilor de la Rio, bazându-se pe experienţele din alte ţări, în special din cadrul Uniunii Europene şi a altor proiecte de reformă a politicii în domeniul subvenţiilor dăunătoare mediului. 

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com