• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Discuţii la Ministerul Mediului despre implementarea standardelor internaţionale din domeniile nuclear şi radiologic

    Discuţii la Ministerul Mediului despre implementarea standardelor internaţionale din domeniile nuclear şi radiologic

    07.12.2012  

    La 06 decembrie 2012 ministrul mediului Gheorghe Şalaru a avut o întrevedere cu reprezentantul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) Nobuhiro Muroya, Director al Serviciului Operaţiuni „C” al Departamentului Garanţii Nucleare. Dl N. Muroya a fost însoţit de şeful secţiei “OC2” Frederic Claude şi responsabilul pentru Republica Moldova Evghenii Braverman.

    Dl N.Muroya a menţionat înalta apreciere a conducerii AIEA privind progresele obținute de către Republica Moldova, în special referindu-se la ratificarea Protocolului Adiţional la Acordul de Garanţii în relaţii cu Tratatul de Neproliferare, precum şi prezentarea la timp a rapoartelor naţionale ce reies din aceste acte internaţionale. De asemenea, a fost înalt apreciată dinamica implementării de către Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) a Planului de Acţiuni Comune, semnat în vara acestui an, precum şi nivelul organizării la Chişinău a Workshopului privind raportarea naţională în contextul Acordului de Garanţii.

    Dl N. Muroya a solicitat opinia Moldovei referitor la organizarea unei Misiuni de evaluare a ANRANR privind subiectul de Garanţii.

    Ministrul Gh. Şalaru a trecut în revistă progresele Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, menționînd eforturile depuse în vederea asigurării cadrului legal, financiar şi cu resurse umane a Agenţiei Naţionale în scopul îndeplinirii tuturor angajamentelor internaţionale din domeniu. Totodată, dl Gh. Șalaru a subliniat că Misiunea de evaluare a ANRANR va permite identificarea lacunelor şi va trasa obiectivele de perspectivă, luînd în considerare aspiraţiile Moldovei de a deveni membru a UE, deci, de implementare integră a standardelor internaţionale din domeniul nuclear şi radiologic.

    Un subiect aparte al discuțiilor l-a constituit extinderea garanţiilor nucleare în regiunea din stânga Nistrului. La acest subiect, dl Ministru Gh. Şalaru a menţionat, că subiectul este extrem de complicat,  iar abordarea soluţionării trebuie să fie condiționată din punctul de vedere al integrității teritoriale a Republicii Moldova.

    În final, s-a convenit asupra necesității identificării termenului primirii Misiunii de evaluare, căilor de acces în regiunea din stânga Nistrului, amplificării cooperării ANRANR cu AIEA, în special cu Departamentul Garanţii.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com