• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Gheorghe Şalaru participă la o reuniune internaţională în Italia

    Gheorghe Şalaru participă la o reuniune internaţională în Italia

    28.11.2012  

    Ministrul mediului Gheorghe Șalaru participă la cea de-a șasea sesiune a Reuniunii Părților Convenției privind Protecția și Utilizarea Cursurilor de Apă Transfrontaliere și a Lacurilor Internaționale, care se desfășoară în perioada 28-30 noiembrie 2012 la Roma (Italia).

    Întrunirea are drept scop evaluarea rezultatelor activităților desfășurare în cadrul Convenției și stabilirea direcțiilor prioritare pentru perioada 2013-2015.

    La reuniune participă reprezentanți ai statelor Părți la Convenție, exponenți ai organizațiilor internaționale și neguvernamentale.

    Pe agenda de lucru a reuniunii sunt incluse următoarele subiecte:

    ·         Revizuirea activităților desfășurate în cadrul Convenției și planificarea activităților pentru perioada următoare;

    ·         Cooperarea în cadrul Protocolului privind Apa și Sănătatea;

    ·         Cooperarea cu partenerii internaționali în cadrul acordurilor multilaterale de mediu;

    ·         Noi viziuni privind viitorul Convenției;

    ·         Planul de lucru pentru 2013-2015, resursele financiare necesare pentru punerea în aplicare a Convenției.

    Republica Moldova a devenit parte la Convenţia privind Protecția și Utilizarea Cursurilor de Apă Transfrontaliere și a Lacurilor Internaționale la 23 iunie 1993, iar Protocolul privind Apa și Sănătatea a fost ratificat la 29 iunie 2005. Stipulările acestor documente, implementate în ultimii ani, au contribuit la formarea și aplicarea  politicii naționale de mediu în scopul protecției mediului, utilizării eficiente și durabile a resurselor acvatice,  dar și la formarea bazei juridice a cooperării transfrontaliere ce ține de bazinele râurilor Prut și Nistru.

    Ministrul mediului Gheorghe Șalaru vine la această reuniune cu un mesaj clar - instituția de mediu din Republica Moldova conștientizează complexitatea problemelor din domeniul apelor transfrontaliere și lacurilor internaționale și este convinsă că această Convenție trebuie să joace rolul decisiv în formarea politicilor de gestionare corectă a resurselor de apă și ecosistemelor acvatice, trebuie să ne mobilizeze în elaborarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice, diminuarea impactului negativ al fenomenelor naturale distructive, la implementarea tehnologiilor moderne pentru utilizarea rațională a resurselor de apă.

    Scopul este comun pentru toți – Convenția trebuie să solidarizeze țările pentru colaborare reciproc avantajoasă și durabilă în domeniul  distribuirii echitabile a resurselor acvatice, luînd în considerație cerințele actuale de protecție a apelor transfrontaliere. 

    Pe data de 29.11.2012,  în cadrul Reuniunii Părților Convenției privind Protecția și Utilizarea Cursurilor de Apă Transfrontaliere și a Lacurilor Internaționale va fi semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind colaborarea în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com