• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ministrul Mediului Gheorghe Şalaru a efectuat o vizită de lucru în Găgăuzia

    Ministrul Mediului Gheorghe Şalaru a efectuat o vizită de lucru în Găgăuzia

    21.11.2012  

    La 20 noiembrie 2012, ministrul mediului Gheorghe Șalaru a efectuat o vizită de lucru în UTA Găgăuzia. În cadrul întrevederii conducătorului autorității centrale de mediu cu reprezentanții autorităților locale și cetățenii, au fost abordate un șir de probleme locale de mediu. În centrul discuției s-au aflat așa probleme ca aprovizionarea cu apă potabilă a localităților rurale, construcția și reconstrucția stațiilor de epurare, managementul deșeurilor, inclusiv problema lichidării depozitelor de substanțe chimice periculoase, starea râurilor mici, degradarea terenurilor, utilizarea energiei regenerabile, atragerea granturilor pentru implementarea proiectelor de mediu etc.

    În luarea sa de cuvânt, ministrul Gh. Șalaru a informat asistența despre acțiunile întreprinse de către autoritatea de mediu pentru ajustarea cadrului legislativ-normativ la standardele europene. Procesul respectiv este dictat de realitățile existente, dat fiind faptul că mai multe legi de mediu s-au învechit și nu corespund pe deplin cerințelor actuale și prevederilor convențiilor de mediu la care Republica Moldova este parte. După cum a menționat ministrul, șansele de atragere a granturilor și creditelor  pentru implementarea proiectelor de mediu sunt direct proporționale cu gradul de ajustare a legislației autohtone la standardele internaționale de mediu. 

    În perioada 2009-2012 localitățile din UTAG au beneficiat de un șir de granturi din sursele Fondului Ecologic Național. Cu suportul financiar al FEN a fost reconstruită stația principală de pompare din or. Comrat, a fost amenajată zona de odihnă pe teritoriul Spitalului raional Comrat, a fost schimbat utilajul hidromecanic la 4 fântâni arteziene ale prizei de apă Cioc-Maidan, a fost reconstruită stația de epurare din mun. Comrat, au fost reabilitate fântânile arteziene din Chiriet-Lunga au fost amenajate parcuri în localitățile Svetlâi, Dezghinja, Congaz, Chirsovo ș.a.

    În finalul întrunirii a fost efectuat un schimb de informații privind modalitățile de îmbunătățire a calității factorilor de mediu în localitățile UTAG.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com