• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Proiect moldo-ceh: autorităţile vor fi avertizate în privinţa potenţialelor inundaţii pe râul Prut

    Proiect moldo-ceh: autorităţile vor fi avertizate în privinţa potenţialelor inundaţii pe râul Prut

    19.11.2012  

    Luni, 19 noiembrie 2012, la Leușeni, r-nul Hâncești, a avut loc evenimentul consacrat finalizării Proiectului moldo-ceh „Monitoringul hidrologic al apelor de suprafață și protecția împotriva inundațiilor în bazinul râului Prut”, organizat de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Ministerului Mediului în comun cu Agenția de Dezvoltare din Republica Cehă. Proiectul este realizat cu suportul financiar al Guvernului Republicii Cehe și are drept scop consolidarea potențialului Serviciului Hidrometeorologic de Stat în monitorizarea și prognozarea regimului hidrologic pe râul Prut, precum și în informarea operativă a factorilor de decizie, a populației și administrației centrale și locale cu privire la condițiile hidrologice.

    La eveniment a participat ministrul mediului Gheorghe Șalaru, consilierul Ambasadorului Republicii Cehe în Chişinău dna Daniela Moyzesova, reprezentanții Administrației Naționale ”Apele Române” dl Eugen Crăciun și dna Anca Savin,  expertul ceh al SA AQUATEST dl Tomasz Vranec, precum şi reprezentanţi ai Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Agenţiei „Apele Moldovei”, Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Poliţiei de Frontieră ş.a.

    Proiectul moldo-ceh ”Monitoringul hidrologic al apelor de suprafață și protecția împotriva inundațiilor în bazinul râului Prut”, cu o valoare de 800 mii euro, a fost implementat pe parcursul anilor 2010-2012 în cadrul Serviciul Hidrometeorologic de Stat. În cadrul proiectului au fost montați senzori de ultimă generație în domeniul măsurătorilor hidrologice, la fel a fost instalat și primul server de colectare a datelor măsurate cu acești senzori. În total au fost instalate 11 posturi hidrometrice automate la Lipcani, Șireuți, Costești, Braniște, Ungheni, Leușeni, Leova, Cantemir, Cahul, Brânza și Giurgiulești, unde se vor efectua măsurători ale nivelului și temperaturii apei.

    La posturile hidrometrice Lipcani, Leușeni, Ungheni şi Giurgiulești au fost montate şi radare de tip Kalesto, OTT, pentru măsurarea vitezei apei, ceea ce ar permite estimarea debitului de apă în râu. Toate posturile funcţionează în regim automat, au sursa proprie de energie (baterie solară) şi au posibilitatea emiterii a trei nivele de alarmă (în cazul ridicării bruşte a nivelului apei).

    Ca urmare a acestui proiect, a fost consolidat sistemul de monitoring hidrologic pe râul transfrontalier Prut, fapt care va permite specialiştilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat să urmărească evoluţia regimului hidrologic al râului şi să asigure organele administraţiei publice centrale şi locale, agenţii economici şi populaţia cu informaţie operativă, prognoze hidrologice şi avertizări cu privire la potenţiale inundaţii. Datele de la posturile hidrometrice privind nivelul apei în râul Prut vor fi accesibile online și vor putea fi vizualizate pe harta interactivă plasată pe pagina web a Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Totodată, în cazul apariției undelor de viitură care prezintă pericol sporit, factorii de decizie vor primi avertizări despre nivelul ridicat al apei.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com