• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  ALDE propune cote de gen în Consiliile de conducere a companiilor de stat

    ALDE propune cote de gen în Consiliile de conducere a companiilor de stat

    12.11.2012  

    În cadrul Cogresului  ALDE, desfăşurat la Dublin, Irlanda, în perioada 8-10 noiembrie, a avut loc Masa rotundă "Cotele pentru femei: un instrument efectiv pentru egalitatea de gen". Evenimentul a fost găzduit de către Reţeaua Europeană a Femeilor Liberale, cu participarea vicepreşedintei ALDE Astrid Thors, europarlamentarului din România Norica Nicolai, preşedintei Partidului Liberal din Norvegia Trine Skei Grande etc.

    Organizaţia de Femei a PL a fost reprezentată la lucrările celui de-al 33-lea Congres anual al ALDE de către deputata Corina Fusu, Preşedinte OFPL.

    Unul dintre subiectele discutate în cadrul mesei rotunde a fost propunerea Comisarului european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Viviane Reding, de a introduce, până la sfârşitul acestui an, o iniţiativă legislativă ce va sancţiona companiile cu capital de stat care vor avea în componenţa Consiliilor de supraveghere o cotă de participare a femeilor mai mică de 40 %. Iniţiativa vine în contextul în care ţări precum Belgia, Franţa, Italia, Olanda şi Spania se află la etape diferite de adoptare a legislaţiei ce prevede introducerea cotelor de gen în Consiliile de conducere a companiilor.
    Participantele la masa rotundă au discutat despre eficienţa introducerii cotelor de gen: acest principiu va asigura promovarea egalităţii de gen într-o societate moderna sau dimpotrivă va fi un mijloc ce privează cetăţenii de drepturile lor individual? Totodată, a fost abordat şi subiectul referitor la compatibilitatea instrumentului propus cu doctrina liberală: conform teoriei liberale clasice, egalitatea este atinsă prin libera competiţie, astfel că ar fi suficient faptul că femeilor li s-a acordat dreptul de vot şi de a fi votate pentru a fi egale cu bărbaţii.

    Discuţiile s-au referit la faptul că aceste cote de gen reprezintă o acţiune prin care se stabileşte un procent sau un număr pentru compoziţia de gen a candidaţilor în alegeri sau pentru cei aleşi. Cotele, cel mai adesea, îmbracă forma unui procent minim, de exemplu cote de 20, 30 sau 40% pentru femei sau un procent neutru la gen, adică niciunul din genuri nu poate fi reprezentat cu mai puţin de 40% sau mai mult de 60%. Cotele de gen în politică există într-un număr mare de ţări, democratice, parţial democratice sau nedemocratice, de pe toate continentele. Un argument pentru faptul că stabilirea unor cote se încadrează în doctrina liberală este că însăși UE este constituita pe principii liberale – libertatea individului, economia de piață, unitate prin diversitate. În acest context, grupul ALDE din Parlamentul European a susţinut propunerea Comisarului Viviane Reding.

    Participantele la discuţii, reprezentante ale partidelor liberale din mai multe state europene, au menţionat că, în pofida faptului că femeile reprezintă jumătate din populaţie, ele nu sunt reprezentate aproximativ egal ca număr în mediul politic. Acest fapt s-ar explica prin existenţa unei discriminări intenţionate şi structurale, precum şi a altor bariere derivate din aceasta, cum ar fi standardele masculine după care au fost create regulile de reprezentare politică, lipsa parteneriatului în domeniul familial şi insuficientele politici de reconciliere a vieţii private cu munca.

    Organizaţia de Femei a PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com