• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului

    09.11.2012  

    Şedinţa Consiliului a demarat cu trecerea în revistă de către Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a rezultatelor activităţii Consiliului Naţional  în ultima perioadă.

    Subiectele abordate la şedinţă au fost combaterea abuzului sexual al copiilor, răspunsul statului la cazurile de abuz, neglijare şi violenţă faţă de copii, rezultatele implementării Planului de acţiuni privind reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului pe ani 2007-2012 şi implementarea modelului „şcoala prietenoasă copilului" şi a Programului de dezvoltare a educaţiei incluzive.

    La capitolul prevenirea şi combaterea abuzului sexual faţă de copil, Ministerul Afacerilor Interne a comunicat că cadrul legal este optim pentru intervenţie şi racordat la standardele internaţionale, astfel pe parcursul anului 2012, după ratificarea de către Republica Moldova a Convenţiei Consiliului Europei pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale au fost racordate prevederile Codului Familiei, Codului Penal şi Codului de procedură penală.

    La moment, organele abilitate sunt în proces de a identifica locaţii pentru crearea unei camere unice de audiere a copiilor victime/martori ale infracţiunii, un spaţiu neutru, dotat special pentru a exclude victimizarea repetată a copilului.

    Conform datelor prezentate de MAI, numărul cazurilor de violenţă în familie, în instituţii de învăţământ şi între elevi este mai mare în raport cu anul 2012, motivul fiind deschiderea autorităţilor locale şi a cetăţenilor în general de a comunica despre acestea.

    Vicepremierul Mihai  Moldovanu a subliniat că manifestă îngrijorare faţă de cazurile de abuz sexual al copiilor care se atestă în ultima perioadă şi a solicitat ca autorităţile investite cu responsabilităţi în acest domeniu să fie mai vigilente şi să intensifice atât acţiunile de prevenire cât şi de combatere.

    Valentina Buliga, ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a specificat că sistemul de îngrijire a copilului necesită o implicare interesectorială, şi în soluţionarea problemelor cu care se confruntă copii o abordare multidisciplinară, ceia ce va fi reflectat şi în Strategia de protecţie a copilului şi familiei pe anii 2013-2020, care se elaborează la moment şi urmează a fi aprobată la începutul anului 2013.

    La subiectul cu privire rezultatele reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului pentru anii 2007-2012, Ministerul Educaţiei a relatat că numărul copiilor în cadrul sistemului rezidenţial s-a redus cu circa 52 %, precizând că la începutul reformei în anul 2007 în instituţii erau plasaţi 11500 de copii, iar la data de 30 septembrie, 2012 se află în instituţii 4383 de copii.

    Maia Sandu, ministrul Educaţiei a menţionat că iniţiativa de şcoală prietenoasă copilului este parte componentă a Acordului semnat între Guvern şi UNICEF, şi care ca scop transformarea şcolilor în instituţii incluzive şi prietenoase, prevenirea şi reducerea abandonului şcolar, ameliorarea rezultatelor elevilor, participare la educaţie.

    Ministrul a adăugat că modelul de şcoală prietenoasă a fost pilotat în 5 şcoli din raioanele Ialoveni, Ştefan Vodă, Ocniţa şi Edineţ. Structura investiţiilor în aceste şcoli a inclus modernizarea infrastructurii, formării profesionale şi dotarea cu literatură şi materiale didactice.

    La finele şedinţei, Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a anunţat că la 20 noiembrie va fi marcată ziua în care Organizația Națiunilor Unite în anul 1989 a aprobat Convenția cu privire la Drepturile Copilului, document care a devenit ulterior lege internațională pentru aproximativ două miliarde de copii din întreaga lume.

    Astfel, în contextul acestei zile marcante şi la invitația Centrului de Documentare și Informare privind Drepturile Copilului (CIDDC),  la data de 19 noiembrie curent va fi convocată ședința extraordinară a Consiliului pentru Drepturile Copiluluii, la care vor participa zeci de copii din toată ţara.

    Guvernul Republicii Moldova

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com