• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Veaceslav Untilă: Chişinăul trebuie să-şi radicalizeze mesajul în problema transnistreană

    Veaceslav Untilă: Chişinăul trebuie să-şi radicalizeze mesajul în problema transnistreană

    03.11.2012  

    Chişinăul trebuie să-şi radicalizeze mesajul în problema transnistreană, deoarece datele problemei în acest dosar s-au schimbat în ultimele săptămâni şi acest lucru nu-l vede doar cel ce nu doreşte să-l vadă. Declaraţia aparţine vicepreşedintelui Partidului Liberal, Veaceslav Untilă şi a fost făcută pentru TRIBUNA. 

    El a precizat că, atunci când vorbeşte de schimbări, are în vedere, în primul rând, poziţia Moscovei şi a Tiraspolului, reprezentanţii cărora „se întrec în ultima perioadă în declaraţii şi acţiuni care mai de care mai provocatoare”.

    „Voi invoca numai câteva exemple: Tiraspolul îşi elaborează propria „concepţie a politicii externe” în care insistă să se regăsească rezultatele aşa-zisului referendum din stânga Nistrului din 2006 (despre recunoaşterea independenţei Transnistriei); Tiraspolul introduce taxe pentru mărfurile moldoveneşti; Tiraspolul cere Rusiei menţinerea soldaţilor ruşi în stânga Nistrului; Tiraspolul anunţă că-şi alege drept cale de viitor integrarea în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan; Rusia declară că acceptă Transnistria în respectiva Uniune; Rusia afirmă că, în anumite condiţii, este gata să recunoască independenţa Transnistriei; Rusia ia neautorizat echipamente militare din depozitele de la Colbasna şi le introduce în dotarea soldaţilor săi din Transnistria; Rusia aduce, fără a pune la curent Chişinăul, automobile pentru militarii săi din stânga Nistrului etc. Aceste exemple arată că ceva s-a schimbat în „sectorul de est” şi această schimbare nu este în favoarea Republicii Moldova”, susţine politicianul.

    În opinia sa, în această situaţie Chişinăul trebuie să pună problema recunoaşterii Rusiei ca parte în conflict, aşa cum reiese din deciziile CEDO în dosarul Ilaşcu, dar şi în dosarul şcolilor cu predare în limba română din Transnistria.

    „O atitudine tranşantă din partea autorităţilor moldoveneşti ar fi în măsură să tempereze pornirile celor de la Tiraspol şi Moscova. Mai mult decât atât, aceasta s-ar putea dovedi prima piatră pusă la temelia unei noi abordări a subiectului transnistrean. Şi nu trebuie să ne sperie faptul că schimbarea de macaz ar conduce la modificarea formatului de negocieri. Sunt sigur că Ucraina şi partenerii noştri occidentali vor aprecia la justa valoare perspectiva ce se va deschide când datele problemei în dosarul transnistrean vor fi altele”, afirmă Veaceslav Untilă.

    Cristina Pendea, www.tribuna.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com