• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ion Hadârcă: PL va pleda pentru prevederea unei norme constituționale de asumare a cursului pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

    Ion Hadârcă: PL va pleda pentru prevederea unei norme constituționale de asumare a cursului pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

    30.10.2012  

    Discursul Președintelui Fracțiunii Parlamentare PL Ion Hadârcă la reuniunea Comitetului de Cooperare Republica Moldova –UE, 29 octombrie 2012, Chișinău

    Din capul locului, vom sublinia că Republica Moldova, spre ”bucuria” oponenților noștri tradiționali și a adepților Uniunii Euroasiatice, cu pași înceți, dar siguri se îndreaptă către marea familie europeană. Și cred că anume aceasta este ideea dominantă pe care merită să o subliniem aici.

    Noi ne-am asumat guvernarea pentru asigurarea acestui curs nu doar prin declarații, dar și prin fapte concrete, prin reformele promovate, prin consolidarea democrației, prin asigurarea cadrului legal corespunzător dezvoltării durabile și modernizării economiei, printr-un efort suplimentar de asigurare a unei stabilități, aproape excepționale în condițiile crizei globale, a instabilităților regionale și provocărilor carpato-balcanice a unui permanent șantaj energetic dinspre răsărit. Implementarea reformelor în diverse domenii a avansat, sub tutela AIE, datorită dialogului constant și sincer dintre Republica Moldova și UE, care, treptat, se transformă într-un parteneriat solid și previzibil, parteneriat, care, sperăm, va duce, într-un final proxim, la semnarea Acordului de Asociere RM – UE.

    În demersul său parlamentar pentru actuala sesiune Partidul Liberal are câteva priorități pentru domeniile pe care le monitorizează. Astfel, vom continua reabilitarea drumurilor, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii (inclusiv cooperarea noastră la edificarea tronsonului Târgu-Mureș - Ungheni, care va accelera conectarea la spațiul unic de circulație europeană), protejarea mediului, adoptarea Codurilor Educației și al Audiovizualului,  descentralizarea administrativă și o autonomie reală a administrației publice.

    În fine, noi am inițiat și sperăm să ducem la bun sfârșit reforma profundă a cadrului constituțional pentru sincronizarea Constituției Republicii Moldova la normele și exigențele europene, toate aceste lucruri fiind posibile cu eforturi comune în cadrul unei colaborări eficiente de durată. În acest context, vom pleda pentru prevederea unei norme constituționale clare de asumare a cursului statului nostru pentru integrarea europeană definitivă și ireversibilă.

    Ritmul accelerat, adeseori imprevizibil cu care se desfășoară astăzi evenimentele politice, economice, sociale, viața în ansamblu în Republica Moldova, impune o concentrare maximă și o monitorizare continuă a reformelor inițiate, important pentru noi fiind exemplul democrațiilor veritabile ale țărilor membre a Uniunii Europene, acolo unde sperăm să ajungem.

    Republica Moldova mai are de parcurs câteva etape și de urcat câteva trepte importante, lucru posibil cu sprijinul acordat de Uniunea Europeană, inclusiv prin intermediul Comitetului de Cooperare RM - UE, dar, totodată, datorită capacității AIE de a implementa sau de a-și îndeplini ”temele pentru acasă” în mod conștiincios, cu eforturi comune ajungând membru deplin al UE nu doar cu acte în regulă, dar și cu senzația reală a cetățenilor Republicii Moldova că duc o viață mai bună, îmbrățișând valorile europene.
     
    Vom depune toate eforturile pentru o realizare cât mai rapidă și completă a angajamentelor asumate față de Uniunea Europeană, pentru a obține semnarea Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb și de Liberă Circulație. Suntem în drept să sperăm că reformele efectuate, cât și cele ce se impun, vor da în curând rezultate palpabile care, diminuând euroscepticismul, vor ridica bunăstarea cetățenilor și vor duce Republica Moldova spre un viitor european prosper.

    În discursul său recent, prezentat în cadrul Forumului UE-Moldova la Berlin în data de 22 octombrie, Comisarul pentru extindere și politica europeană de vecinătate, Stefan Fule, a punctat: ”Laud Republica Moldova, guvernul său și cetățenii săi, pentru angajamentul lor remarcabil vis-a-vis de  inițiativele noastre comune - fie ele în domeniul comerțului, vize sau dialogul politic și de coordonare… Uniunea Europeană ar trebui să anticipeze rezultatul acestora și să stabilească domeniile de colaborare cu Republica Moldova pentru a transforma acest vis în realitate.”

    Nouă nu ne rămâne decât să ne exprimăm sentimentul de recunoștință pentru nota înaltă de apreciere, să muncim în continuare pentru a nu dezamăgi așteptările, să ducem ceea ce am început la bun sfârșit, să continuăm dialogul cu partenerii de dezvoltare întru prosperarea Republicii Moldova și revenirea în albia firească a familiei europene.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com