• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ziua Naţională de înverzire a plaiului

    Ziua Naţională de înverzire a plaiului

    27.10.2012  

    Tradiţional, deja de aproape două decenii, în fiecare an în ţara noastră se organizează ample activităţi de salubrizare, amenajare și aducere în bunăstare a localităţilor. Începând cu anul 1995, în conformitate cu Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, bilunarul de salubrizare a fost suplinit cu acţiunea de extindere a spaţiilor verzi „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, ce se organiza în prima sâmbătă a lunii aprilie. Anual, în această zi, în satele şi oraşele republicii, de-a lungul şoselelor, altor căi de comunicaţie, se plantau arbori, se efectuau regenerări ale suprafeţelor împădurite, se renovau scuarurile, parcurile, grădinile publice etc. Însă, în virtutea condiţiilor climaterice complicate, procentul de prindere a puieţilor plantaţi era destul de mic şi randamentul acţiunii nu era cel scontat.

    Astfel, începând cu anul 2011, conform deciziei de modificare a Decretului Președintelui Republicii Moldova, activitățile din cadrul Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului se desfășoară în ultima sâmbătă a lunii octombrie. Datorită faptului că perioada agrotehnică de toamnă este mai lungă decât cea de primăvară, se asigură o reuşită sporită a înrădăcinării puieţilor. 

    În acest context, la 27 octombrie 2012, în toate raioanele republicii se vor desfăşura manifestări consacrate Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului. În acest an se preconizează extinderea suprafeţelor cu vegetaţie forestieră pe o suprafaţă de 43 de hectare. 

     De asemenea, se preconizează crearea culturilor silvice în fondul forestier pe o suprafaţă de 775 ha, precum şi ajutorarea regenerării naturale a pădurii pe o suprafaţă de 242 ha în întreprinderile pentru silvicultură. Autorităţile publice centrale şi locale vor asigura plantarea a peste 27 000 de puieţi în mun. Chişinău şi peste 363 000 în localităţile ţării.

    Ministerul Mediului se adresează cu un apel către toţi cetăţenii republicii, autorităţile centrale şi locale, asociaţiile neguvernamentale de mediu şi sănătate, agenţii economici şi instituţiile de învăţământ mediu şi superior, să participe activ la activităţile din cadrul Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului. Implicarea fiecărui cetăţean în această acţiune va duce la îmbunătăţirea stării ecologice a ţării şi a mediului de trai.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com