• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Valeriu Saharneanu: Învățăm lecția demnității sau rămânem din nou repetenți?

    Valeriu Saharneanu: Învățăm lecția demnității sau rămânem din nou repetenți?

    19.09.2012  

    După ce din spațiul rusesc s-a întors pe pământ natal sonda oficial-statală a Republicii Moldova ghidată de prim-ministrul Vlad Filat, comentariile nu au contenit să curgă șuvoi. Trebuie să constatăm că de data aceasta comentariile unor respectabile agenții internaționale au făcut o serioasă concurență mediului analitic național. Autori de diferit calibru și pregătire au găsit de cuviință să dea aprecieri rezultatelor aflării delegației noastre la Moscova și Soci: de la cele mai entuziaste la cele mai denigratoare, în funcție de temperamentul și de nivelul de angajare a respectivilor. În ceea ce mă privește consider că sonda și-a atins obiectivele. Datorită ei, acum avem datele actualizate, cele mai noi și cele mai precise ale realpolitik-ului rusesc vis-a-vis de Republica Moldova.

    Nu vom insista pe speculațiile despre vinul cu care premierul rus Medvedev a servit delegația moldoveană, nici pe faptul neconfirmat chiar de Vlad Filat al umilirii delegației noastre în anticamera lui Putin. Le ștergem ca umflate cu rea-credință și neavenite, dându-i dreptate primului nostru ministru. Avem însă cel puțin două manifestări publice făcute în cadrul și pe marginea vizitei de înalți oficiali ruși care scot în vileag întregul resort al gândirii politice de moment de la Kremlin față de un stat ce consideră Federația Rusă drept partener strategic inamovibil și incontestabil.

    Prima declarație aparține chiar președintelui rus Vladimir Putin, făcută în prezența delegației noastre, precum că, prin anexarea Basarabiei în 1812, Rusia a pus bazele statalității moldovenești; și a doua, făcută pe urmele moldovenilor de ministrul rus al Energeticii, Alexandr Novac, care a condiționat rezolvarea problemei datoriei de 4,1 mlrd USD și reducerea prețului la gazele importate de Moldova prin renunțarea ei la pachetele energetice ale Uniunii Europene.

    Dacă aportul neaoș al lui Putin la știința istoriei noastre otrăvite poate fi considerat un răspuns oficial la scrisoarea din mai a tinerilor liberali adresată cu prilejul împlinirii celor 200 de ani de ocupație ruso-sovietică, ori trecut pe seama sechelelor educației lui kaghebiste, apoi săgeata trimisă de ministrul energeticii în spatele delegației Republicii Moldova a atins nu doar inima frântă de dragoste neîmpărtășită a unor oficiali de-ai noștri față de liderii ruși, ci și țesuturile nervoase ale europenilor. Uniunea Europeană tocmai a declanșat un proces contra Gazpromului, învinuit de manipulare și condiționare politică a prețurilor la gaze pe piața europeană. Cele mai mari agenții de presă din lume au comentat că Moldova a fost prima țară căzută jertfă a măsurilor de protecționism autoritar luate de Putin în apărarea abuzurilor mastodondului Gazprom.

    Reacțiile imediate ale edililor Uniunii Europene denotă, poate pentru prima dată în adevărata ei amploare și profunzime, înțelegerea de către europeni a problemelor cu care se confruntă Republica Moldova ca urmare a politicilor neo-imperiale ale Rusiei lui Putin. Am vrea să credem, că începând cu acest eveniment, proiectele de emancipare energetică a Republicii Moldova vor fi trecute la Bruxelles, dar și la Chișinău și București, în categoria priorității zero. Altfel, Rusia, precum o știm din viață, ar putea declanșa alte provocări ca să curme planurile noastre de integrare europeană, așa precum a recunoscut că a făcut-o în 1992 când a provocat războiul de pe Nistru ca să împiedice, preventiv, unirea cu România.

    Faptul că în pofida condițiilor umilitoare înaintate de Moscova, prim-ministrul Filat continuă să caute variante care să slăbească strânsoarea funiei rusești din jurul gâtului independenței noastre este salutară, nobilă chiar. Numai că el trebuie să cântărească foarte bine până unde poate merge așa, dârz, cum se arată, și cu capul plecat. În această poziție este foarte ușor să fii băgat pe neobservate cu capul direct în jugul pregătit al unei uniuni vamale euro-asiatice, virtuale și obscure. Nu sunt vorbe gratuite. Vorbim despre o experiență trăită. Exact așa, din bune intenții, cu care știm că este pavat drumul spre iad, a fost semnat tratatul de aderare la CSI în 1991. Tot așa, dus de nas, cel mai „deștept" președinte al Republicii Moldova a semnat în 1998 memorandumul de recunoaștere a separatismului statal al Tiraspolului. Ne-a costat ani de rătăcire, vieți omenești, teritorii înstrăinate, sărăcia generală și aprofundată.

    În fine. Ce ar trebui să însușim în baza datelor pe care ni le-a adus sonda noastră diplomatică întoarsă săptămâna trecută din spațiul rigid al Federației Ruse.

    Primul lucru ar fi că „partenerul nostru strategic" din Est a "obosit" să facă mină diplomatică vis-a-vis de ambițiile noastre europene. El, precum se vede, este hotărât să adopte politica absorbției silite a „spațiului interesului ei legitim", făcând uz de pârghiile de care dispune: parte din teritoriu controlat, structuri politice și civile implementate, influență propagandistică, dependență energetică, datorii crescute cu grijă în zona controlată și atribuite perfid tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Dar cea mai eficientă în relația cu noi este practica atragerii factorilor de decizie în capcane diplomatice.

    Al doilea lucru de învățat ar fi însușirea odată și odată a lecției demnității. Este prima condiție a unor relații firești cu alte state, fie ele mari, fie ele mici. Este o condiție obligatorie consfințită în tratate și convenții internaționale și neglijată de noi ostentativ și iresponsabil. Or, demnitatea este o proprietate exclusivă a inteligenței, iar liderii Alianței ne-au asigurat şi ne-au asigurat nu o dată că sunt oameni inteligenți. Cât mai trebuie să așteptăm să se manifeste și demnitatea? Doar o lume întreagă cunoaște că Federația Rusă ține sub ocupație o treime din teritoriul Republicii Moldova și finanțează toate grupările politice ce se opun mersului ei european, că ținând ilegal o armată pe care refuză să o retragă provoacă enorme daune economice și condamnă populația la sărăcie care nu se mai termină în aceste condiţii.

    Toți cunosc acest lucru, numai noi refuzăm să punem problema prejudiciului provocat de Federația Rusă și contorizării lui zi de zi, an de an, deceniu de deceniu. Vorbind acasă și mai ales în lume despre această tragedie cu jumătate de gură suntem și vom fi tratați respectiv, cu jumătate de măsură. Adică în nici un fel. Așa vă place, așa trăiți, moldovenilor, este replica cel mai des auzită. Nu a mai rămas oare pe acest pământ nici o sămânţă de demnitate?

    Pentru Vocea Basarabiei,

    Valeriu Saharneanu,

    fracțiunea Partidului Liberal

    www.voceabasarabiei.net

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com