• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilităţi în atenţia autorităţilor din Ialoveni

    Dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilităţi în atenţia autorităţilor din Ialoveni

    12.09.2012  

    Ieri, 11 septembrie 2012, Dennis W. Felty, preşedintele Keystone Human Services (KHS), SUA şi Genevieve Fitzgibbon, director granturi şi proiecte speciale în cadrul aceleaşi organizaţii, au întreprins o vizită de lucru în raionul Ialoveni.

    Vizita a avut loc în contextul realizărilor efectuate în urma încheierii în anul 2009 a Memorandumului de colaborare între Consiliul raional Ialoveni şi Keystone Human Services International Moldova (KHSIMA), act prin care părţile îţi propuneau să contribuie la integrarea în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi mintale în pericol de a fi plasate în Casa internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi) Orhei precum şi să dezvolte servicii comunitare destinate îngrijirii şi sprijinirii persoanelor cu dizabilităţi.

    În acest sens, reprezentanţii KHS SUA au avut o întrevedere cu preşedintele raionului Ialoveni, dl. Nicolae Andronachi în cadrul căreia a fost analizată perspectiva de dezvoltare a serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilităţi, având drept punct de referinţă necesitatea de a dezinstituţionaliza 6 adulţi cu dizabilităţi mintale severe originare din raionul Ialoveni instituţionalizate la moment în Casa Internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi) Orhei. În acest sens, părţile au recunoscut necesitatea de a dezvolta serviciul „Casa comunitară" pentru adulţi. Ambele părţi şi-au exprimat intenţia de a consolida parteneriatul stabilit în anul 2009 prin susţinerea continuă a serviciilor deja dezvoltate în cadrul respectivului parteneriat precum şi prin crearea noilor servicii care să răspundă necesităţilor persoanelor cu dizabilităţi.

    Ulterior întrevederii oficiale reprezentanţii KHS SUA au fost însoţiţi de către şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei Ialoveni, dl. Stelian Coreişa în cadrul vizitelor efectuate la serviciile „Echipa Mobilă" şi „Casa Comunitară", servicii dezvoltate în cadrul parteneriatului amintit mai sus. În cadrul vizitelor au fost puse în discuţie aspecte legate de managementul serviciilor, sustenabilitatea şi impactul acestora asupra beneficiarilor. Reprezentanţii KHS SUA au apreciat pozitiv eforturile şi activitatea ambelor servicii, fiind impresionaţi de rezultatele obţinute în cadrul respectivelor servicii sociale.

    Amintim că datorită colaborării între KHSIMA şi Consiliul raional Ialoveni, 4 copii au fost reintegraţi în familiile lor biologice, beneficiind de suport în vederea dezinstituţionalizării şi integrării sociale ale acestora. 3 dintre aceştia au fost integraţi în şcoala de cultură generală din comunitate, beneficiind de suport educaţional (cadrul didactic de sprijin).

    Totodată, în vederea asigurării durabilităţii incluziunii educaţionale ale copiilor reintegraţi în familie, echipa KHSIMA a capacitat cadrele didactice din 2 şcoli, în vederea implementării practicilor incluzive de evaluare a necesităţilor şi progreselor copiilor. De asemenea, 1 copil cu dizabilităţi originar din r. Ialoveni a fost dezinstituţionalizat din Casa internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi) Orhei şi plasat în serviciul „Asistenţă Parentală Profesionistă". Serviciile sus menţionate au fost create prin Decizia Consiliului raional Ialoveni cu suportul tehnic şi financiar al KHSIMA, în cadrul Programului Comunitate Incluzivă – Moldova, implementat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale, cu susţinerea financiară a Mental Health Initiative / Open Society Foundation şi a Fundaţiei Soros Moldova.

    Consiliul Raional Ialoveni www.il.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com