• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Valeriu Munteanu: Moscova nu-şi duce toate ouăle în acelaşi coş. În Republica Moldova le poartă în mai multe coşuri, de frică să nu le spargă pe toate odată

    Valeriu Munteanu: Moscova nu-şi duce toate ouăle în acelaşi coş. În Republica Moldova le poartă în mai multe coşuri, de frică să nu le spargă pe toate odată

    10.09.2012  

    Pentru toată lumea este aproape evident că Moscova nu-şi duce toate ouăle în acelaşi coş, cel puţin în R. Moldova le poartă în mai multe coşuri, de frică să nu le spargă pe toate odată.

    Kremlinul are coşuri mai mari, cu ouă mai multe şi mai măşcate, şi coşuri mai mici, cu ouă mai puţine şi mai mărunţele; are coşuri vechi, cu nuiele rupte (prin care mai cade uneori câte un ou, iar alteori chiar câte trei odată, dar are grijă să le strângă repejor şi, chiar dacă sunt un pic sparte, le aşează cu atenţie paternală în alte panere), însă are şi coşuri mai noi, colorate în tot felul de nuanţe cromatice.

    Unele coşuri le poartă la vedere, le etalează chiar, iar pe altele le ţine ascunse pentru alte vremuri şi împrejurări, dar există totuşi o caracteristică comună a acestor ouă — toate sunt stătute, clocite chiar, iar dacă se sparg (sau sunt sparte intenţionat) provoacă un miros greu de suportat.

    Nimeni nu ar fi crezut acum trei–patru ani că PCRM ar putea să participe într-o piesă de teatru politic, unde nu i s-ar fi repartizat (de către regizorul iscusit şi experimentat de la răsărit) rolul principal; cine putea spune atunci că Voronin ar putea dezvolta şi promova o idee venită din afara PCRM, dar iată că am văzut-o şi pe asta.

    PSD-ul lui Victor Şelin, care la alegerile din 28 noiembrie 2010 a acumulat „tocmai” 0,59% din voturi, a lansat de ceva timp ideea aderării R. Moldova la Uniunea Vamală Rusia—Belarus—Kazahstan, iniţiind în acest sens colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum la această temă.

    Iniţial „atotputernicul” PCRM a dezavuat ideea colaborării în acest sens cu „insignifiantul” PSD, Voronin spunând într-o intervenţie că „ei nu sunt gunoierii lui Victor Şelin”, după care au urmat atacuri şi mai grave: portalul de dezinformare omg.md, care este aproape organ de presă al PCRM, a preluat de pe regnum.ru, un material semnat de Alexandr Angheli, în care acesta spune deschis că Şelin a primit bani de la Moscova pentru a strânge semnăturile necesare organizării referendumului, dar a cheltuit banii în alte scopuri şi acum, după ce CEC a invalidat 86% din semnături, se erijează în poziţie de victimă a AIE. Şirul complimentelor neprieteneşti la adresa PSD au culminat, după incidentele de la Bălţi din 5 august, cu mesajul lui M. Tkaciuk, adresat lui V. Şelin (care minte cu neruşinare pe blogul său personal că vorbeşte fluent româna): „Витя ты сволочь” (“Vitea eşti un gunoi”), spunea atunci deputatul cu barbă.

    La doar câteva săptămâni, cel mai probabil determinaţi de îndemnurile călăuzelor sale politice, comuniştii, care au mereu busola îndreptată spre Moscova, au schimbat brusc placa: la 3 septembrie PCRM publică pe site-ul său oficial o declaraţie ruşinoasă în limba rusă, în care explică, în felul lor, nespus de speculativ, de ce trebuie să aderăm la  Uniunea Vamală Rusia— Belarus—Kazahstan, salutând prieteneşte propunerea grupului de iniţiativă privind iniţierea referendumului, uitând parcă de faptul că preşedintele acestui grup este nimeni altul decât „Vitea gunoiul”.

    Astăzi, V. Voronin,  apărut după o lungă perioadă, dedicată cel mai probabil Zeului Bahus, a numit şi data referendumului — 18 noiembrie, dând de înţeles că miza este mult mai mare decât un simplu plebiscit, iar „Moscova, în continuare, nu crede în lacrimi”.

    Graba neostoiţilor de la PCRM şi acceptarea situaţiei umile de a dezvolta o idee „fătată” de Şelin, mă duce la gândul că „purtătorul coşurilor cu ouă” nu vrea să aştepte încheierea ciclului electoral parlamentar din R. Moldova, ci caută soluţii pentru provocarea unor alegeri parlamentare anticipate, iar ideea aderării la spaţiul (non)valoric răsăritean, este în accepţiunea lor o temă de campanie suficientă, pentru a putea aduna majoritatea voturilor moldovenilor.

    P.S.  Sper foarte mult că declaraţia de săptămâna trecută a premierului Vladimir Filat, privind posibilitatea organizării unor alegeri anticipate, să fie reconsiderată după întrevederile sale la nivel înalt de la Moscova, ori trebuie să apară argumente irefutabile, care deocamdată lipsesc, lăsând detractorilor, loc pentru interpretări de tot felul.

    Blogul deputatului Valeriu Munteanu http://munteanu.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com