• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti are transport comunitar

    Satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti are transport comunitar

    04.09.2012  

    Este pentru prima dată când copiii din satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti n-au fost nevoiţi să parcurgă peste 5 km pe jos pentru a ajunge la şcoală.

    Elevii din clasele primare au fost aduşi astăzi la liceul din localitate cu un microbuz comunitar procurat la iniţiativa comunităţii de autorităţile publice locale cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI). Aşa a început noul an şcolar şi în alte patru comunităţi din republică care au beneficiat de asistenţa Programului pentru procurarea transportului comunitar şi asigurarea accesului populaţiei la serviciii educaţionale şi de sănătate mai bune.

    Gheorghe Grigoraş, primarul satului Ciuciuleni, spune că oamenii din sat îşi doreau un micorbuz comunitar de vreo doi ani. «Satul se întinde pe lungime de vreo 10 km şi, din cauza distanţei mari necesare de parcurs, peste 100 de copii nu frecventau grădiniţa, alte 200 de persoane cu dizabilităţi, precum şi pensionarii din sat se deplasau cu dificultate la instituţiile publice, iar elevii care locuiau la periferia satului pierdeau zilnic câte o oră ca să ajungă la lecţii. Acum vom elabora un grafic de circulaţie a micobuzului pentru ca copiii, elevii şi persoanele social-vulnerabile să se poată deplasa în orice perioadă a anului şi în orice condiţii climaterice la insituţiile publice necesare. Fără sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată n-am fi reuşit să realizăm acest vis», a mai spus primarul de Ciuciuleni.

    Ecaterina Pagu este unul din cei peste 5 mii de locuitori ai satului care a insistat pe lângă autorităţile publice locale pentru a procura un mijloc de transport comunitar. «Ne-am dorit mult acest microbuz, pentru că pierdem prea mul timp şi nervi până ajungem de la periferie până în centrul satului, dar şi ca să ne deplasăm în raion. Acum copii noştri vor putea mai uşor să participe la diferite olimpiade şi concursuri raionale şi republicane», mai spune Ecaterina Pagu. Alte 4 microbuze şi autobuze care vor deservi populaţia din localităţile Ţiganca, Calmaţui, Plopi şi Sofia au fost date astăzi în folosinţă. Acestea vor fi utilizate în vederea transportului bătrânilor, persoanelor cu handicap, a elevilor şi copiilor la instituţiile publice necesare.

    Ciuciuleni este una din cele 70 de localităţi-pilot din republică susţinute de Program pentru a dezvolta strategii de dezvoltare socio-economică locală printr-o abordare bazată pe drepturile omului şi egalitatea de gen. Această abordare presupune participarea tuturor membrilor comunităţii în procesul de identificare a priorităţilor locale şi asigurarea unor beneficii egale de pe urma dezvoltării locale pentru toţi membrii comunităţii, inclusiv grupurile vulnerabile. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul satului Ciuciuleni, paralel, PCDLI oferă acestor localităţi şi sprijinul financiar pentru implementarea iniţiativelor de dezvoltare locală identificate de membrii acestor comunităţi, fie că este vorba de apă, colectarea deşeurilor sau proiecte mici de infrastructură.

    Astfel, pentru procurarea microbuzului, localitatea Ciuciuleni a beneficiat din partea PCDLI de un grant în valoare de 150 mii de lei, la care autorităţile publice locale au contribuit cu alte 60 mii de lei.

    Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată este implementat de Guvernul Republicii Moldova cu asistenţa Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entităţii Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.

    Programul urmăreşte scopul de a asigura grupurilor vulnerabile beneficii egale de pe urma descentralizării şi dezvoltării locale. PCDLI activează în 60 de sate şi 10 oraşe din 10 raioane-pilot din republică, selectate după criteriul vulnerabilităţii în baza indicatorilor de deprivare a ariilor mici.

    Mai multe informații despre activităție desfășirate de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată puteți găsi accesând pagina web: www.descentralizare.gov.md

    www.zdg.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com