• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat o ședință în cadrul căreia s-a discutat despre pregătirea instituţiilor de învăţământ pentru anul de studii 2012-2013

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat o ședință în cadrul căreia s-a discutat despre pregătirea instituţiilor de învăţământ pentru anul de studii 2012-2013

    23.08.2012  

    La eveniment au participat reprezentanţi ai mai multor ministere, ai Primăriei muncipiului Chişinău şi administraţiei publice locale  din raioanele Ialoveni, Hânceşti şi  Anenii Noi.

    În cadrul întrevederii au fost discutate problemele din sfera învățământului și măsurile de eficientizare a acestuia, pentru asigurarea unei bune demarări a procesului educaţional, cu începere de la 1 septembrie a anului curent.

    Participanții la ședință au prezentat informaţii cu privire la nivelul de pregătire a instituţiilor de învăţământ  pentru anul de studii 2012-2013. În context, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a municipiului Chişinău a comunicat că în vederea pregătirii instituţiilor municipale de învăţământ  către noul an de studii, Consiliul municipal a alocat 20 milioane 300 mii lei pentru reparaţia capitală a blocurilor de studii, iar reparaţiile curente sunt la faza de finalizare. Astfel, 90 % din lucrările planificate sunt deja realizate, iar până la 1 septembrie urmează să fie finisate toate lucrările.

    Totodată, a fost pus în discuție aspectul care vizează asigurarea cu manuale a elevilor. Conform datelor prezentate de reprezentanții Ministerului Educației, pentru anul şcolar 2012-2013 au fost editate sau reeditate 53 de titluri de manuale noi, dintre care editate - 12 titluri și, respectiv, reeditate 41 titluri.

    Un alt subiect abordat a vizat cadrele didactice și programele de studii. Astfel, în instituțiile de învățământ preuniversitar din republică pentru anul de studii 2012-2013 sunt repartizaţi 671 tineri specialişti, dintre care 547 profesori sunt absolvenți ai instituţiilor de învăţământ superior și 124 ai instituţiilor de învăţământ mediu de specialitate. Au fost armonizate programele de studii pentru instituţiile de învăţământ secundar profesional la meserii/profesii conform domeniilor ocupaţionale. În cadrul proiectelor de asistenţă externă au fost mobilate şi dotate cu utilaje necesare sălile de clasă, laboratoarele şi atelierele în 9 instituţii de învăţământ secundar profesional.

    Unul din subiectele importante s-a axat pe problema susținerii copiilor din familii social-vulnerabile. În context, Valentina Buliga, ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a subliniat că pentru aceste familii au fost acordate ajutoare materiale unice de şcolarizare, fiind alocată din Bugetul de Stat o sumă de 11,6 milioane lei, iar din mijloacele bugetului municipal vor fi acordate ajutoare unice în sumă de 4,626 milioane lei.

    Mihai Moldovanu a evidențiat în cadrul problemelor discutate câteva aspecte-cheie pentru îmbunătățirea sectorului învățământului, și anume imperativul asigurării alimentării obligatorii pentru copiii din învățământul primar, înființarea de cantine în instituţiile unde acestea lipsesc şi școlarizarea copiilor, respectiv prevenirea abandonului şcolar. În acest sens, Vicepremierul a solicitat ministerelor responsabile să asigure pe tot parcursul anului de studii o comunicare constantă cu instituţiile de învăţământ din republică, iar la  necesitate - o abordare individuală pentru fiecare instituţie în parte.

    La moment în ţără funcţionează 1460 instituţii de învăţământ preuniversitar, 1400 instituţii preşcolare, 66 instituţii de învăţământ secundar profesional, 22 instituţii de învăţământ mediu de specialitate și 32 instituţii de învăţământ superior.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com