• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mai aproape de standardele europene: chişinăuienii vor consuma apă fără miros de clor

    Mai aproape de standardele europene: chişinăuienii vor consuma apă fără miros de clor

    13.04.2012  
    Apa de la robinet pentru consumatorii din municipiului Chişinău nu mai este tratată cu clor. Acest lucru a fost posibil graţie dării în exploatare a unei noi staţii de tratare a apei cu hipoclorit de sodiu. Astfel, consumatorii conectaţi la sistemul centralizat de apă din municipiul Chişinău vor bea apă mai bună,  fără a plăti în plus,  chiar dacă utilizarea unei alte substanţe chimice pentru dezinfectarea apei este mai costisitoare. SA „Apă-canal Chişinău" a înlocuit vechiul dezinfectant pentru tratarea apei, cu hipoclorit de sodiu.

    Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, împreună cu directorul SA „Apă-Canal Chişinău" au tăiat panglica de inaugurare şi au dat startul lucrărilor noii Staţii de Tratare a Apei. După ce a gustat din apa purificată, edilul-şef al capitalei a menţionat că aceasta a devenit mai calitativă şi mai bună la gust. „Acesta nu este doar meritul Primăriei şi al SA „Apă-Canal Chişinău", ci al tuturor chişinăuienilor, care au achitat la timp facturile pentru apă. De asemenea ţinem să mulţumim tuturor partenerilor europeni pentru suportul lor şi sperăm că astfel, Chişinăul va fi cu un pas mai aproape de standardele europene", a  mai menţionat Dorin Chirtoacă.

    Directorul general al S.A. „Apă-Canal Chişinău", Constantin Becciev, a ţinut să remarce că noul dezinfectant folosit pentru tratarea apei este mai costisitoare decât cea cu clor, însă acest lucru nu va influenţa tariful la apă. „Noua metodă nu va afecta consumatorul, deoarece costurile de tratare a apei reprezintă un procentaj nesemnificativ în calculul de tarif al apei. În schimb cetăţenii vor simţi diferenţa la gustul apei, deoarece dispare mirosul de clor şi calitatea apei devine mai bună", a spus Constantin Becciev.

    Conform unor studii internaţionale, utilizarea hipocloritului de sodiu este mai eficient în combaterea microflorii patogene, distruge  viruşii, germenii, inclusiv  microbacteriile de tuberculoză şi hepatită.  

    În conformitate cu cerinţele timpului, în baza unui contract de consultanţă dintre furnizorul de apă şi compania „Seureca" din Franţa, a fost elaborat un studiu de fezabilitate. Este vorba de „Programul de alimentare cu apă şi tratare a apelor uzate în mun. Chişinău", finanţat din sursele grantului acordat de către Fondul de Investiţii de Vecinătate al Uniunii Europene şi finanţat de BERD, BEI.  Elaborarea lui a fost iniţiată cu începere din 15 noiembrie, 2010.  Astfel, compania „Seureca" a ajuns la concluzia că utilizarea hipocloritului de sodiu rămâne singura soluţie.

    Noua tehnologie a fost avizată de toate instituţiiile de profil din Moldova precum ar fi: Ministerele Sănătăţii,  al Mediului şi cel al Economiei.

    Costul implementării noii tehnologii este de peste  9 milioane lei.  Pentru prima dată, în Moldova, această nouă tehnologie a fost implimentată în anul 2009, la Staţia de tratare din or. Vadul lui Vodă.  

    www.chisinau.md 
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com