• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  PL: Guvernul nu trebuie să recunoască mandatul lui Rogozin şi să respingă vizitele sale pe teritoriul Republicii Moldova

    PL: Guvernul nu trebuie să recunoască mandatul lui Rogozin şi să respingă vizitele sale pe teritoriul Republicii Moldova

    11.04.2012  

    Partidul Liberal solicită Guvernului Republicii Moldova să întreprindă demersurile necesare pe lângă conducerea Federaţiei Ruse pentru a reconsidera titulatura „reprezentantului special pentru Transnistria” în spiritul tratatelor bilaterale semnate, precum şi a preciza cu exactitate mandatul şi împuternicirile lui Dmitri Rogozin. PL consideră că, atât timp cât viceprim-ministrul rus poartă titulatura de „reprezentant special pentru Transnistria”, Guvernul nu trebuie să recunoască mandatul acestuia şi să respingă vizitele sale pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în Transnistria. 

    Solicitarea se conţine în declaraţia Partidului Liberal cu privire la amestecul în treburile interne ale Republicii Moldova prin numirea de către Rusia a aşa-zisului „reprezentant special pentru Transnistria”. Declaraţia a fost făcută publică astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de către deputaţii Corina Fusu, Ana Guţu şi Ion Hadârcă.

    „Partidul Liberal apreciază decizia preşedintelui Federaţiei Ruse drept un gest care e la limita amestecului în treburile interne ale Republicii Moldova, sfidează integritatea sa teritorială în frontierele recunoscute de toate statele lumii, inclusiv de Federaţia Rusă, şi aduce o gravă atingere suveranităţii Republicii Moldova asupra teritoriului din stânga Nistrului. Titulatura oficială a dlui Rogozin, din care se remarcă flagrant lipsa vreunei menţiuni de apartenenţă a Transnistriei la Republica Moldova, denotă faptul că Federaţia Rusă nu tratează raioanele din stânga Nistrului ca parte integrantă a Republicii Moldova, ci ca pe un teritoriu aflat sub jurisdicţia rusă”, se menţionează în declaraţia PL.

    PL atenţionează că numirea de către Federaţia Rusă a unor reprezentanţi speciali similari pentru Osetia şi Abhazia doreşte să sugereze nu numai o paralelă cvazi-perfectă între situaţiile celor trei regiuni separatiste, ci şi o abordare egală din partea autorităţilor ruse: nerecunoaşterea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi a suveranităţii sale asupra Transnistriei, la fel ca şi în cazul altor regiuni separatiste, sprijinite de Federația  Rusă pe toate căile:  militar, financiar, energetic etc.

     
    La 21 martie a.c., preşedintele Federaţiei Ruse, prin decret prezidenţial, l-a numit pe viceprim-ministrul Dmitri Rogozin, responsabil de complexul militar-industrial şi de complexul apărării, reprezentantul său special pentru Transnistria. Dmitri Rogozin este cunoscut pentru faptul că a participat deosebit de activ, ca voluntar, la agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Republicii Moldova din anul 1992, încheiată prin semnarea Acordului de pace Elţin-Snegur.


    Departamentul Comunicare şi Imagine al PL  
     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com