• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Deputatul Valeriu Munteanu despre iniţiativele PL de restabilire a identităţii naţionale a românilor basarabeni

    Deputatul Valeriu Munteanu despre iniţiativele PL de restabilire a identităţii naţionale a românilor basarabeni

    06.04.2012  

    Ieri, Parlamentul, a adoptat în lectură finală un amendament la Codul contravenţional, modificare extrem de importantă întru valorificarea plenară şi asigurarea respectului necondiţionat pentru limba română. Astfel, după intrarea în vigoare a acestei legi, orice afişaj informaţional, orice publicitate, care nu va difuzată în limba română, va atrage pentru responsabili amenzi usturătoare, de până la 10 mii de lei.

    Proiectul de lege, l-am înregistrat la cancelaria Parlamentului, în mod simbolic, în data de 7 noiembrie, ziua „Marii Revoluţii Socialiste”, care a adus comunismul în Rusia, de unde mai târziu, cu ajutorul tancului (prieten fidel al comunismului), acesta a fost exportat şi în Basarabia, de unde nici astăzi nu-l putem dezrădăcina, dar cu siguranţă proiecte de genul acesta, slăbesc rezistenţa mrejelor imperialismului „mângâietor” al „fratelui mai mare”.

    Deşi mass-media fidelă unor forţe politice revanşarde, a încercat să inoculeze opusul, legea adoptată nu interzice complet publicitatea în limba rusă, ci doar o limitează, obligând producătorii să ofere prioritate limbii române, inscripţiile în alte limbi fiind doar complementare, fără a putea depăşi dimensiunile afişajului în română.

    Desigur, mai avem mult până la racordarea completă a cadrului legal valorilor naţionale, însă, deocamdată, în actuala configuraţie politică, într-o guvernare de alianţă, nu putem spera la interzicerea totală a publicităţii în limba rusă, aşa cum au făcut, spre exemplu, vecinii noştri din est — ucrainenii, mult mai aproape şi mai prieteni cu „fraţii slavi”, decât noi.

    Deşi necesitatea unei asemenea legi este evidentă şi a fost conştientizată de majoritatea colegilor din AIE, din păcate au fost şi voci ale „stataliştilor de conjunctură”, care s-au exprimat împotriva obligativităţii prezenţei limbii române în afişajele publice şi  asta deşi normele legale referitoare la imperativitatea limbii de stat în publicitate existau de ani de zile, lipsind doar sancţiunile corespunzătoare!

    Oportunitatea acestei iniţiative reiese din faptul că deşi majoritari, vorbitorii de limbă română sunt deseori supuşi discriminării prin afişajul informaţional necorespunzător, care încalcă, printre altele, şi dreptul la informare al acestor cetăţeni, or, dominarea limbii  ruse în detrimentul limbii române, creează un dezechilibru lingvistic, şi repercusiuni defavorabile mai ales pentru tânăra generaţie, care este înveninată continuu cu manifestări de velicorusism.

    Chiar şi astăzi, după mai bine de 20 de ani de independenţă, localităţile noastre sunt împânzite de mii de panouri publicitare, anunţuri, denumiri de firme, magazine, indicatoare de preţuri, etichete, meniuri, etc., scrise doar în limba rusă, astfel încălcându-se în mod grosolan dreptul majorităţii, vorbitori de limbă română, la un mediu lingvistic favorabil.

    Adoptarea acestei legi, alături de alte iniţiative ale Partidului Liberal, reprezintă nişte paşi mici, dar siguri, către restabilirea identităţii naţionale a românilor basarabeni.

    http://munteanu.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com