• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Lansarea proiectului de reconstrucție a sistemului de canalizare și tratare a apelor uzate din oraşul Cimișlia

    Lansarea proiectului de reconstrucție a sistemului de canalizare și tratare a apelor uzate din oraşul Cimișlia

    06.04.2012  

    Miercuri, 5 aprilie, în orașul Cimișlia a avut loc lansarea proiectului de reconstrucție a sistemului de canalizare și tratare a apelor uzate din localitatea dată. La eveniment au participat Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru, Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Marcel Răducanu, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova, Excelența Sa Jaromir Kvapil.

    Proiectul de reconstrucție a sistemului de canalizare și tratare a apelor uzate din or. Cimișlia presupune modernizarea și reconstrucția sistemului existent, precum și lărgirea rețelei de canalizare în zone noi ale localității. Valoarea proiectului este estimată la 1 mil. euro, dintre care  800 mii au fost acordate în calitate de grant de către Agenția Cehă de Dezvoltare, restul sumei fiind alocată din sursele Fondului Ecologic Național.

    La momentul de față în or. Cimișlia doar 60 % din populație are acces centralizat la surse de apă potabilă și doar 40 % - la sistemul de canalizare, rulajul zilnic al căruia se ridică la 6500 de m3. Totodată începând cu anul 2001, în urma deteriorării sistemului de epurare al orașului, întreg volumul de ape uzate este deversat în râul local.

    În luarea sa de cuvânt, ambasadorul Republicii Cehe Excelența Sa Jaromir Kvapil a ținut să menționeze că proiectul lansat include nu doar efectuarea lucrărilor de reabilitare și reconstrucție, ci și o vastă programă de conștientizare, informare și documentare a populației în domeniul aprovizionării cu apă, managementului apelor și a riscurilor legate de acestea.

    La rândul său, Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru a subliniat importanța realizării acestui proiect pentru regiunea de Sud a Republicii Moldova în general și or. Cimișlia în special. Creșterea numărului parteneriatelor bilaterale cu statele europene în vederea implementării proiectelor de dezvoltare infrastructurală, reprezintă la momentul de față una din prioritățile instituției.

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com