• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Proiecte moldo-georgiene în domeniul transporturilor

    Proiecte moldo-georgiene în domeniul transporturilor

    02.04.2012  

    În perioada  26 – 28 martie 2012, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Anatolie Şalaru a participat la ședința comună în contextul Acordului privind dezvoltarea transportului încărcăturilor pe direcția Marea Baltică – Marea Neagră, care s-a desfășurat în or. Batumi (Georgia). Din delegația Republicii Moldova au făcut parte Vitalie Strună, Director General al Î.S. Calea Ferată din Moldova, Nicolae Barbăscumpă,  Î.S. Calea Ferată din Moldova și Igor Zaharia, Șef serviciu transport naval.

    Subiectele discutate în cadrul reuniunii s-au axat pe posibilitatea sporirii eficienței transportării mărfurilor în direcția Marea Baltică – Marea Neagră cu utilizarea trenului combinat de transportare ”VIKING”; schimbul de date statistice privind transportarea mărfurilor pe direcția menționată; atragerea fluxului de mărfuri din Bazinul Dunărean în regiunea Baltică; dezvoltarea acoperirii acordului privind dezvoltarea transportului mărfurilor pe direcția Marea Baltică – Marea Neagră prin aderarea la acord a Republicii Azerbaidjan și Republicii Kazahstan; utilizarea porturilor dunărene din Republica Moldova și Ucraina pentru tranzitul mărfurilor din porturile Georgiei din cadrul acordului menționat.

    La reuniune au participat Ministrul Economiei și Dezvoltării Stabile a Georgiei Vera Kobalia, Ministrul Transporturilor și Comunicațiilor Republicii Lituania Eligius Masiulis, Ministrul Infrastructurii Ucrainei Boris Kolesnikov, Viceministrul Transporturilor și Comunicațiilor Republicii Belarus Alexandr Șişco, state membre la acordul menționat.

    În acest context, Ministrul Anatolie Șalaru a avut o întrevedere bilaterală cu Ministrul Economiei și Dezvoltării Stabile a Georgiei Vera Kobalia. Oficialii au discutat despre posibilitatea colaborării celor două state în domeniul transportului aerian, feroviar, naval și auto. Georgia s-a arătat interesată de exploatarea Complexului portuar Giurgiulești în calitate de port de tranzit al mărfurilor cu destinația spre Europa și a prezentat disponibilitatea examinării posibilității de colaborare în acest domeniu.

    Cei doi miniștri au menționat și despre necesitatea unei colaborări în domeniul transportului feroviar care presupune utilizarea calei ferate la efectuarea tranzitului încărcăturilor transportate din porturile georgiene spre Europa cu escală pentru transbordare în Complexul portuar Giurgiulești. De asemenea, în scopul promovării turismului din Republica Moldova și Georgia, a fost propus spre examinare a posibilității deschiderii zborurilor directe Chișinău-Batumi. În vederea realizării acestei colaborări în domeniul transporturilor urmează să fie creat un grup de lucru.

    De menționat că Acordul privind dezvoltarea transportului încărcăturilor pe direcția Marea Baltică – Marea Neagră oferă posibilitatea Republicii Moldova de  atragere a fluxurilor noi de mărfuri din regiunea țărilor Mării Baltice spre statele Balcanice și Europei de Est prin utilizarea transportului feroviar și naval și crearea nodurilor de transport multimodal în regiunea localității Giurgiulești care va spori accesul mărfurilor atohtone la piețele de desfacere din statele Mării Baltice, din regiunea Caucazului și Asiei.

    www.mtid.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com