• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Un ministru lucid - Vitalie Marinuţa

    Un ministru lucid - Vitalie Marinuţa

    18.02.2012  

    Am să încep cu simbolistica fotografiei publicate la finalul acestor rânduri-gânduri. Este vorba de o imagine difuzată zilele trecute, peste Ocean, care prezintă două avioane de luptă americane, de tipul F-15 Eagles, ce au decolat de la baza Elmendorf, a Forţelor Aeriene ale SUA, din Alaska, pentru a intercepta o pereche de avioane sovietice – aţi citit bine – deasupra Mării Bering.

    Fotografia a fost realizată în anul 1989. Şi indică manevra piloţilor americani, pentru a ajunge unul dintre ei în spatele avioanelor MiG. Imaginea a fost imortalizată cu aparatul unuia dintre alte două aeronave F-15, ce se aflau în spatele primelor două avioane de luptă ale Forţelor Aeriene Americane.

    Interceptările de acest gen erau acţiuni obişnuite, pe timpul Războiului Rece, avioanele de luptă ale NATO şi ale Tratatului de la Varşovia trecând, în mod constant, frontierele potenţialilor inamici. Scopurile unor asemenea incursiuni fiind testarea capacităţii de reacţie a părţii adverse şi culegerea de noi informaţii, prin fotografiere şi filmare a solului, de la mare altitudine.

    Practici de acest gen au mai fost semnalate şi în anii din urmă, mai cu seamă în spaţiul aerian al statelor baltice – unde avioane sub mandat NATO au interceptat aeronave cu însemnele aviaţiei militare ruse - arondat patrulărilor, prin rotaţie, câte şase luni, unor escadrile ale forţelor aeriene din statele aliate, inclusiv România.

    Uneori, precum în anul 2001, conform mărturiei lui David Cenciotti, interceptările au un sfârşit tragic. Atunci, un avion al Forţelor Navale Americane, de tipul EP-3 Aries, cu misiuni de supraveghere, s-a ciocnit de un avion de luptă chinez, trimis să îl escorteze în afara spaţiului aerian al Chinei. În urma impactului, avionul Forţelor Aeriene Chineze s-a prăbuşit şi pilotul a murit. Iar aeronava americană a aterizat de urgenţă pe un aeroport chinez, unde pilotul şi avionul său au fost puşi, o vreme, sub pază severă.

    Iată că acum, Parlamentul de la Chişinău a aprobat vineri, după prima lectură, proiectul vizând modul de acţiune contra avioanelor ce violează spaţiul aerian al Republicii Moldova.

    Ministrul apărării, Vitalie Marinuţa a precizat, în faţa parlamentarilor, că sunt necesari 240.000.000 $ pentru concretizarea proiectului amintit.

    Anual va fi alocată o sumă conformă cu puterea economică a celui de-al doilea stat românesc şi corespunzătoare realizării, în etape, a dotării aviaţiei militare cu 8 avioane şi 8 elicoptere de luptă. 2015 fiind anul la finele căruia proiectul ambiţios are şanse să devină realitate.

    După cum se ştie, Armata Naţională a Republicii Moldova dispune de elicoptere utile pentru transport. Iar puţinele MiG-uri rămase au devenit practic piesele unui muzeu în aer liber.

    Prin acest proiect, ce serveşte interesului naţional, ministrul Vitalie Marinuţa va intra în istoria forţelor armate autohtone, ca demnitarul ce a găsit soluţii şi sprijin adecvat pentru materializarea lor, astfel încât aviaţia militară să nu aibă soarta unei fotografii îngălbenite de trecerea nemiloasă a timpului.

    Concomitent, acelaşi act este o probă publică, de aliniere la standardele Uniunii Europene.

    Excepţională remarca lui Vitalie Marinuţa în faţa concetăţenilor din forul legislativ al republicii: „În cazul neasigurării necesarului minim de mijloace de interceptare, menținerii acestora în stare operațională și instruirii respective a efectivului - este rațională și necesară scoaterea misiunilor stipulate în lege din domeniul de responsabilitate al Ministerului Apărării”.

    Ministrul Marinuţa a interceptat lucid viitorul spaţiului aerian al Republicii Moldova, unul în care, în situaţii diverse, cu motive distincte, avioane străine pot face incursiuni de testare a vigilenţei forţelor autohtone de apărare. Paza bună trece primejdia rea...

    Ion Petrescu, www.arena.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com