• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Planul de activitate pentru anul 2012 a Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, condus de viceprim-ministrul Mihai Moldovanu

    Planul de activitate pentru anul 2012 a Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, condus de viceprim-ministrul Mihai Moldovanu

    18.02.2012  

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat ieri şedinţa Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Şedinţa Consiliului a demarat cu trecerea în revistă a rezultatelor activităţii Consiliului Naţional pentru protecţia drepturilor copiilor în anul 2011. Cele mai abordate subiecte pe parcursul anului 2011 au fost repatrierea copiilor identificaţi fără însoţitori legali peste hotarele Republicii Moldova, criminalitatea în rândurile minorilor şi rolul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în prevenirea acestui fenomen. Deasemnea, subiecte ca serviciile de alternativă pentru reabilitarea minorilor în conflict cu legea, incluziunea copiilor cu disabilităţi, sănătatea mintală a tinerilor şi adolescenţilor.

    În 2011 au fost repatriaţi 26 de minori, care au fost abandonați peste hotare de părinţii lor. Repatrierea copiilor costă de la 6.000 la 10.000 de lei, conform datelor prezentate de către Ministerul Muncii, protecţiei sociale şi familiei.

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a atenţionat autorităţile responsabile despre tendinţele negative la capitolul delicvenţa juvenilă şi a solicitat măsuri urgente de prevenire, implicare constantă, inclusiv a adresat un apel către autorităţile locale de a fi mai vigilenţi şi atenţi cu copii rămaşi fără îngrijire părintescă.

    Pe parcursul anului 2011, sub egida Consiliului Naţional au fost instituite două grupuri de lucru: grupul de lucru privind Monitorizarea implementării prevederilor Convenţiei cu privire la drepturile copilului şi a observaţiilor finale ale Comitetului ONU pentru drepturile copilului şi grupul de lucru privind Reforma sistemului justiţiei pentru copii.

    La capitolul acţiuni realizate, se înscriu organizarea a 2 cicluri de Mese rotunde zonale (Nord, Centru, Sud) pe tematicile: "Activitatea Consiliilor locale pentru protecţia drepturilor copilului" şi "Situația copiilor rămași fără îngrijire părintească ca rezultat al migrației părinților peste hotare". În aceiaşi serie, se enumeră consolidarea Consililor raionale de protecție a drepturilor copilului (revizuirea și aprobarea componențelor comisiilor, aprobarea Planurilor de activitate a CRPD pentru anul 2012) şi dezvoltarea parteneriatului cu societatea civilă activă din domeniu.

    La capitolul constrângeri se înregistrează conștientizarea redusă de către autoritățile administrației publice locale a necesității abordării tematicii protecției copilului, a necesității abordării multidisciplinare și intersectoriale a domeniului de protecție a copilului în procesul de implementare a politicilor guvernamentale.

    Planului de activitate pentru anul 2012 a Secretaritului Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului conţine activităţi instructive, organizarea diverselor seminare şi training-uri necesare consolidării capacităţilor locale în problematica drepturilor copilului, plasarea și difuzarea unui spot publicitar referitor la responsabilizarea părinţilor în vederea instituirii tutelei asupra copiilor rămaşi singuri acasă, organizarea şi desfăşurarea vizitelor de lucru în teritoriu în scopul monitorizării activităţii structurilor locale responsabile de protecţia copilului.

    În dependenţă de subiectele ce vor fi discutate/ analizate în 2012 pe agenda de lucru, la şedinţele Consiliului vor fi invitați reprezentanții societății civile care desfășoară activitate în domeniu, organisme internaționale şi partenerii de dezvoltare.

    Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF Moldova a apreciat activitatea CNPDC pentru anul 2011 şi a enunţat despre suportul continuu a UNICEF în domeniul protecţiei drepturilor copilului.

    Ludmila Malcoci, director Keystone Moldova a menţionat despre atitudinea pozitivă, deschiderea şi consecvenţa Guvernului în soluţionarea problemelor cu care se confruntă copiii şi şi-a exprimat speranţa în vederea fortificării parteneriatelor eficiente pe parcursul anului 2012.

    "Apreciez în mod pozitiv relaţiile de colaborare cu partenerii noştri, societatea civilă şi doresc să le mulţumesc în mod special pentru acest sprijin. Consider că suntem pe drumul cel bun şi sunt convins că realizarea programelor de viitor poate fi asigurată doar în comun", a conchis Vicepremierul.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com