• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  PL vede mai mulţi candidaţi la preşedinţie

    PL vede mai mulţi candidaţi la preşedinţie

    14.02.2012  

    Compozitorul Eugen Doga, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, şi ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu – sunt câteva dintre personalităţile pe care Partidul Liberal (PL) le vede în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Despre aceasta a vorbit prim-vicepreşedintele formaţiunii, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, în emisiunea „Politica în direct” de luni seara, 13 februarie, la postul public de televiziune Moldova 1. Prim-vicepreşedintele PL a infirmat că, anterior, s-ar fi discutat despre candidatura politicianului Vasile Nedelciuc, cum a scris presa.

    Dorin Chirtoacă a reiterat că un preşedinte apolitic nu poate să existe, pentru că preşedintele ocupă una dintre cele mai înalte trei funcţii politice în stat. „Preşedintele Parlamentului, primul ministru şi preşedintele republicii sunt primele trei persoane care se ocupă de politică în Republica Moldova. Preşedintele are atribuţii în domeniul politicii externe. Apoi, cum un preşedinte apolitic poate să se ocupe de politică externă? Preşedintele unui stat reprezintă statul, nu este ales să stea pur şi simplu pe scaun şi să semneze documente”, a menţionat Dorin Chirtoacă.

    Prim-vicepreşedintele PL e de părere că preşedintele republicii nu a fost ales până acum pentru că nu s-a dorit. „Dar nu a avut şi nu are nimeni de câştigat şi poate aceasta nu înţeleg anumiţi colegi”, a spus Dorin Chirtoacă, fără a da detalii.

    În opinia lui Dorin Chirtoacă, un referendum de modificare a Constituţiei pentru simplificarea procedurii de votare a preşedintelui trebuia să aibă loc încă după iulie 2009. Alianţa pentru Integrare Europeană a anunţat un astfel de plebiscit până la finele lui aprilie curent, dar ulterior a renunţat la idee. Data alegerilor prezidenţiale urmează să fie anunţată la prima şedinţă de Parlament din sesiunea de primăvară-vară.

    Pe parcursul aceleiaşi zile, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Partidul Liberal renunţă la funcţia de preşedinte al Parlamentului, dar şi la dreptul de a propune candidatul la funcţia de preşedinte al ţării.  

    www.info-prim.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com