• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat Comisia privind problemele oamenilor vârstnici

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat Comisia privind problemele oamenilor vârstnici

    03.02.2012  

    La şedinţă au fost prezenţi atât membrii Comisiei, cât şi reprezentanţii secţiilor asistenţă socială şi protecţia a familiei din raioanele Orhei, Cimişlia şi Leova.

    Şedinţa a demarat cu prezentarea realizării Programului Naţional privind crearea sistemului integrat de servicii sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1512 din 31 decembrie 2008. Conform Programului, fiecare raion a elaborat Strategia de implementare a Programului pentru perioada 2008-2012.

    Reprezentanţii structurilor locale au relatat despre activitatea asistenţilor sociali, funcţionarea serviciilor de îngrijire la domiciliu a persoanelor în etate, serviciul de alimentare în cadrul cantinelor sociale, serviciul protetico-ortopedic şi alte servicii sociale destinate populaţiei de vârsta a 3-a.

    Conform datelor prezentate de către autorităţile din Cimişlia, în raion 387 de persoane beneficiază de îngrijire la domiciliu, 3604 au beneficiat de ajutor social. Pe teritoriul raionului funcţionează 6 cantine sociale şi un azil de bătrâni unde sunt plasaţi 20 de vârstinici.

    În raionul Orhei, în anul 2011, circa 6090 de persoane au beneficiat de ajutor social, de îngrijire la domiciliu au beneficiat 256, dintre care 76 de persoane cu dizabilităţi. În raza raionului Orhei activează 4 cantine sociale, 1 Centru de plasament pentru persoane cu necesităţi speciale şi respectiv pentru 2012 sunt planificate deschiderea a 3 centre sociale multifuncţionale.

    Azilul de bătrâni din or. Leova are 33 de beneficiari şi sunt în procesare documentele de primire a 15 persoane. Întreţinerea unei persoane într-un azil, timp de o lună, costă aprox. 2.244 lei.

    Reprezentanţii locali au subliniat despre conlucrarea activă a serviciilor publice cu organizaţiile guvernamentale, grupurile de iniţiativă şi instituţiile filantropice, care aduc o valoare adăugată activităţii în sfera dată.

    Mihai Moldovanu a menţionat importanţa azilului de bătrâni pentru comunitate, dar şi a vorbit despre excluderea riscului de marginalizare şi excludere socială prin acordarea serviciilor de zi pentru vârstnici şi preocuparea pentru ca aceştia să dispună de o familie.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com