• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Reglementarea relaţiilor de muncă în sfera bugetară în atenţia viceprim-ministrului Mihai Moldovanu

    Reglementarea relaţiilor de muncă în sfera bugetară în atenţia viceprim-ministrului Mihai Moldovanu

    31.01.2012  

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa grupului de lucru privind modalitatea de reglementare a relaţiilor de muncă în sfera bugetară.

    La şedinţă au participat reprezentanţi ai Confederaţiei Naţionale a Patronatului şi Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, membri ai Guvernului.

    În cadrul şedinţei au fost discutate problemele existente în reglementarea relaţiilor de muncă în sfera bugetară în domeniul educaţiei, culturii şi sănătăţii, precum şi realizarea parteneriatului social în cadrul unităţilor din aceste domenii.

    Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, a dat exemplul instituţiilor de învăţământ, la care directorul este numit de direcţia de învăţământ raională, iar salariul este achitat de primărie. La rândul său, directorul angajează profesorii, dar salariul este achitat tot de primărie. Astfel nu poate fi determinat „angajatorul" în conformitate cu prevederile Codului muncii. Se creează probleme şi la încheierea contractelor colective de muncă, deoarece directorul instituţiei de învăţământ nu dispune de toate prerogativele unui „angajator".

    Loreta Handrabura, viceministu al Educaţiei a menţionat că problema există şi ea trebuie soluţionată prin modificarea actelor normative din domeniu, dar trebuie să se ţină cont şi de procesul de descentralizare care a fost demarat ca experiment în două raioane. În urma descentralizării, finanţarea se oferă direct instituţiei de învăţământ, în dependenţă de numărul de elevi, directorul gestionând toate sursele financiare.

    O altă problemă discutată a fost angajarea prin concurs a directorilor de instituţii de învăţământ. Astfel, în domeniul învăţământului persoanele de vârstă pensionară pentru limită de vârstă nu sunt acceptate pentru a participa la concursul organizat pentru ocuparea funcţiei de director al instituţiilor publice de învăţământ preuniversitar.

    Totodată, prevederea din Legea nr. 67 din 23 aprilie 2010 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, prin care a fost modificat art. 47 din Legea învăţământului nr. 547-XIII din 21 iulie 2005 a stabilit că conducătorii instituţiilor de învăţământ de toate nivelurile se angajează prin concurs. Acest fapt conduce la desfacerea contractelor individuale de muncă pe perioadă nedeterminată a salariaţilor care se află în funcţii, ceea ce nu corespunde principiilor de bază a reglementării raporturilor de muncă. Or, concursul poate fi organizat doar pentru ocuparea unor posturi vacante.

    Mihai Moldovanu a menţionat importanţa subiectelor abordate şi a dispus Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei continuarea consultărilor cu toate instituţiile abilitate în vederea determinării soluţiei pentru rezolvarea problemelor existente în reglementarea relaţiilor de muncă în sfera bugetară.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com