• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Ghimpu: Cineva împinge lucrurile ca să nu fie referendum

    Mihai Ghimpu: Cineva împinge lucrurile ca să nu fie referendum

    31.01.2012  

    Deşi recunoaşte că vrea să fie speaker, Mihai Ghimpu se arată pesimist vizavi de funcţia de preşedinte al Parlamentului, care a revenit PL-ului. ”Se spune că Ghimpu se ţine de referendum, pentru că vrea să fie speaker. Într-o discuţie aseară, nu spun cu cine, eu am spus: dacă-i vorba de funcţie, eu renunţ la funcţie”, declară liberalul în cadrul emisiunii In Profunzime.

    ”E şi normal. Dacă am partajat funcţiile, de ce unul să aibă, da altul nu? Eu nu am această funcţie şi nici n-o s-o am, din câte văd evoluţia evenimentelor politice”, a menţionat Ghimpu, fără să vrea să intre în detalii. ”Candidatul AIE poate fi înlocuit dacă Alianţa decide. Pentru PLDM e mai uşor. E Lupu, nu-i Lupu, ei au funcţia de prim-ministru, votată de noi. Lor li-i totuna. Pentru noi două partide, e mai delicat. Nu s-a realizat. De aia spuneam, că dacă va veni timpul, va fi oare gata al treilea să stea un an jumătate fără funcţie?”, spune liberalul. Ghimpu consideră că dacă se ajunge la anticipate, Alianţa moare de la sine. ”PL nu se teme de anticipate, noi suntem în creştere, în comparaţie cu colegii noştri. Noi, PL, nu deţinem funcţii de care să ne temem că o să le pierdem. Noi nu avem funcţia de speaker şi nici n-o s-o avem”, susţine liderul PL.

    Totodată, şi Mihai Ghimpu pare a fi reticent vizavi de ideea referendumului. ”Dacă va fi, dar eu am sentimentul că nu prea...”, a suspinat liberalul. ”Cineva împinge lucrurile ca să nu fie referendum. Cineva cu o împuşcătură vrea să ucidă mai mulţi iepuri: nici să fie Ghimpu speaker, nici Lupu preşedinte. Ca să nu hrănim oamenii cu linguriţa, oamenii trebuie singuri să înţeleagă”, a adăugat Mihai Ghimpu, fără a specifica la cine se referă.

    Liderul PL spune că Alianţa respinge ideea lui Igor Dodon de a stabili data alegerilor la 29 februarie. ”Dodon nu face parte din majoritatea parlamentară, ca să hotărască data alegerilor. Noi n-o să votăm cu ochii închişi data alegerilor. Noi o să votăm doar dacă o să fim siguri, convinşi. Comuniştii nu au procent datorită muncii lor şi deşteptăciunii lor, dar datorită Alianţei, noi i-am adus aici cu neînţelegerile noastre. Dar PL are vina cea mai mică aici”, a menţionat liberalul.

    Cât despre experţii invitaţi din Germania, Mihai Ghimpu spune că aceştia ar fi acordat note pozitive proiectului PL. ”N-au fost invitaţi de Alianţă, ci de PLDM. Au venit să-i ajute să redacteze proiectul de modificare a Constituţiei. Nu vreau să vorbesc de altele, dar ei au spus că proiectul nostru este bun, cel mai bun, dacă citim printre rânduri. Trebuie să-i iei preşedintelui dreptul de a numi prim-ministrul şi să schimbăm mecanismul. Restul, comandant suprem, distincţii şi medalii, sunt lucruri minore”, a spus liberalul.

    www.inprofunzime.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com