• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei Naţionale pentru Consultări şi Negocieri Colective

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei Naţionale pentru Consultări şi Negocieri Colective

    27.01.2012  

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei Naţionale pentru Consultări şi Negocieri Colective.
    La şedinţă au participat membri ai Comisiei din partea Confederaţiei Naţionale a Patronatului şi Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, membri ai Guvernului.

    În cadrul şedinţei a fost discutată îndeplinirea hotărârilor din anul 2011 ale Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective.

    Rapoarte privind îndeplinirea hotărârilor de care au fost responsabili au prezentat: Anatolie Şalaru, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, Maria Cărăuş, viceministrul Finanţelor, Dumitru Ursachi, viceministrul Afacerilor Interne, Anatolie Zolotcov, viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Iurie Pînzaru, director al Centrului Naţional de Sănătate Publică.

    Anatolie Şalaru s-a referit la situaţia din domeniul transportului auto de călători, menţionând măsurile întreprinse de minister pentru combaterea transportului ilicit, în acest sens fiind întreprinse mai multe măsuri, inclusiv au fost mărite sancţiunile pentru această contravenţie.

    În privinţa măririi tarifelor pentru transportul auto de călători, solicitată de Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor, ministrul a specificat că este nevoie de efectuarea mai multor studii de către experţi independenţi, deoarece calculele efectuate în prezent,  conform metodologiei existente, nu justifică majorarea tarifelor, iar calculele efectuate de către Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor nu sunt veridice, pentru că mulţi transportatori nu reflectă în ele veniturile reale.

    Maria Cărăuş şi Dumitru Ursachi au menţionat că în prezent se lucrează la elaborarea unui regulament pentru compensarea veniturilor ratate de către agenţii economici din transportarea persoanelor ce beneficiază de înlesniri în transportul auto, care vizează în special colaboratorii MAI. Viceministrul Finanţelor a subliniat că pentru compensarea veniturilor ratate anul acesta au fost prevăzută în bugetul de stat suma de 500 000 lei, faţă de 100 000 în 2011.

    Anatolie Zolotcov a informat membrii Comisiei despre măsurile întreprinse de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor pentru acordarea spaţiului locativ persoanelor tinere. În anul 2012, pentru tineri şi persoanele socialmente vulnerabile urmează a fi construite 700 de apartamente în toată ţara, cu suport financiar extern, dar şi surse locale.

    Valentina Buliga, ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, a adus la cunoştinţă măsurile întreprinse, în anul 2011, de combatere a muncii la negru, asigurarea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă, îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa muncii, elaborarea standardelor ocupaţionale şi altor acte normative.

    Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului şi Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, au invocat necesitatea extinderii competenţelor Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, în vederea asigurării unei îndepliniri mai bune a hotărârilor acesteia, accentuînd că mai multe revendicări ale patronatului şi sindicatelor nu au fost satisfăcute.

    La rândul său, Mihai Moldovanu a accentuat că în anul 2011 s-a ţinut cont de mai multe propuneri şi doleanţe atît ale sindicatelor, cît şi ale patronatului, dar atras atenţia şi asupra realităţilor şi posibilităţilor economice ale Republicii Moldova. Viceprim-ministrul a menţionat că şi în ţările europene nu toate problemele reuşesc să fie rezolvate în cadrul instituţiilor de dialog social, dar acestea totuşi asigură colaborarea între partenerii sociali, evitarea tensiunilor sociale, iar revendicările sunt satisfăcute în dependenţă de situaţia şi specificul fiecărei ţări.

    „Consider că în Republica Moldova cadrul normativ, care a fost coordonat cu Organizaţia Internaţională a Muncii, precum şi competenţele comisiilor pentru consultări şi negocieri colective sunt bine stipulate chiar şi în comparaţie cu unele ţări europene.  Dialogul social trebuie să fie asigurat în continuare la toate nivelele", a declarat Mihai Moldovanu.

    Totodată, Comisia a audiat raportul privind activitatea grupului de lucru privind modificarea Legii nr. 96-XVI din 13.04.2007 cu privire la achiziţiile publice şi a convenit că este nevoie de continuarea consultărilor pentru examinarea propunerilor înaintate de Asociaţia Patronală din construcţii-montaj.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com