• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ministerul Mediului și Fondul Provocările Mileniului Moldova au semnat un memorandum privind activitățile de îmbunătățire a managementului bazinelor hidrografice

    Ministerul Mediului și Fondul Provocările Mileniului Moldova au semnat un memorandum privind activitățile de îmbunătățire a managementului bazinelor hidrografice

    20.01.2012  

    Ministerul Mediului și Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) au semnat la 19 ianuarie, un Memorandum de înțelegere privind responsabilitățile instituțiilor în procesul de îmbunătățire a gestionării integrate a resurselor de apă, inițiat în cadrul Programului Compact.

    Conform Programului Compact, îmbunătățirea managementului bazinelor hidrografice are ca scop asigurarea pe termen lung a resurselor disponibile de apă pentru dezvoltarea durabilă a economiei naționale.

    În acest scop, conform Memorandumului semnat, FPM Moldova va susține instituțiile subordonate Ministerului Mediului în identificarea, delimitarea și clasificarea corpurilor de apă de suprafață și va determina locaţiile de monitorizare, lista de parametri monitorizați, frecvenţa de prelevare a probelor etc. Aceste acțiuni vor permite monitorizarea în timp real a calităţii şi cantităţii apei și vor contribui la identificarea măsurilor de prevenire şi de combatere a inundaţiilor, a eroziunii şi de contracarare a secetei şi deşertificării în Republica Moldova.

    De asemenea, directorul executiv al FPM Moldova Valentina Badrajan a precizat că instituția va oferi sprijinul necesar Ministerului Mediului în implementarea Legii apelor, adoptată recent de Parlament, va procura echipament pentru monitorizarea în timp real a cantității și calității apei și va contribui la instruirea personalului din instituțiile implicate în managementul resurselor de apă.

    Conform aceluiași memorandum, Ministerul Mediului va continua procesul de reformare instituțională pentru a fortifica capacitățile de gestionare eficientă a resurselor de apă. De asemenea, ministerul va implementa „ghişeul unic” pentru procedura de eliberare a autorizațiilor de folosinţă specială a apelor și va asigura accesul la informația hidrologică pentru părțile interesate.

    Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru a precizat în cadrul ceremoniei de semnare a Memorandumului că implementarea activităților prevăzute în cadrul Programului Compact va permite crearea unei platforme moderne pentru gestionarea resurselor de apă și inițierea unor negocieri cu statele vecine pentru dezvoltarea unui management integrat de gestionare a resurselor de apă. Totodată, Ministrul și-a exprimat speranța că normele Memorandumului semnat cu FPM Moldova vor fi transpuse în rezultate vizibile.

    Îmbunătățirea managementului bazinelor hidrografice constituie unul din obiectivele proiectului "Tranziția la agricultura performantă" în cadrul Programului Compact, semnat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA la începutul anului 2010 și intrat în vigoare în septembrie 2010. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova. Valoarea Programului este de 262 mil. USD, sumă acordată ca ajutor nerambursabil cu scopul de a contribui în perioada 2010-2015 la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură de performanţă.

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com