• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  PL cere Kremlinului rechemarea lui Valeri Kuzmin

    PL cere Kremlinului rechemarea lui Valeri Kuzmin

    05.01.2012  
    Partidul Liberal (PL) va înainta un demers către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene cu solicitarea să întreprindă demersurile necesare pe lângă partea rusă pentru rechemarea ambasadorului Valeri Kuzmin. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat într-o conferinţă de presă, că ambasadorul rus îşi permite declaraţii ofensatoare la adresa cetăţenilor din Republica Moldova, transmite Info-Prim Neo.

    Partidul Liberal condamnă declaraţiile ambasadorului rus în legătură cu uciderea cetăţeanului Republicii Moldova, Vadim Pisari, de către un pacificatorul rus, în zona de securitate de la Nistru. Potrivit liderului PL, aceste declaraţii au fost lansate pentru denigrarea victimei şi dezinformarea opiniei publice. „Acest ambasador nu are nimic cu diplomaţia. Declaraţiile lui sunt ieşite din comun. În loc să meargă să-şi ceară scuze de la familie pentru cele întâmplate, el a dat vina pe persoana care a murit de toate cele întâmplate. Cerem ca acest ambasador să fie rechemat şi în locul lui să vină un alt ambasador”, a declarat Mihai Ghimpu.

    Vicepreşedintele PL, Ion Hadârcă, a menţionat că a rămas şocat de declaraţiile făcute de către ambasadorul Kuzmin. „Nu a găsit buna-cuviinţă să vină măcar cu nişte reţineri până la concluziile anchetei”, a spus deputatul PL.

    Un alt vicepreşedinte al formaţiunii, Boris Vieru, a menţionat că Partidul Liberal califică declaraţiile respectivului ambasador de-a dreptul indecente, insultătoare pentru ţara-gazdă şi neconforme cu statutul său diplomatic. „Dânsul îşi permite să pună note de purtare liderilor politici şi conducătorilor statului, să indice ce monumente să fie înlăturate din Piaţa Marii Adunări Naţionale, ce istorie să se studieze în şcolile noastre şi ce limbă să se vorbească în instituţiile statului. Asemenea abordări au atins deja un prag critic de amestec inadmisibil şi inacceptabil în treburile interne are Republicii Moldova”, a spus Boris Vieru. Liberalul a menţionat că activitatea ambasadorului trezeşte nemulţumiri generale şi aduce grave prejudicii relaţiilor dintre cele două state.

    După incidentul de la postul de pacificatori de lângă Vadul lui Vodă, ambasadorul rus a făcut declaraţii pentru presă spunând că tânărul împuscat mortal de către un pacificator rus ar fi fost beat şi conducea o maşină furată. Informaţia a fost dezminţită de către MAI.

    Ministerul de Externe al Moldovei a calificat declaraţiile ambasadorului nepotrivite în contextul în care, în urma incidentului, un cetăţean al Republicii Moldova şi-a pierdut viaţa. Potrivit MAEIE, nu este pentru prima dată când ambasadorul rus Valeri Kuzmin face declaraţii care nu se încadrează în uzanţele diplomatice.
    www.info-prim.md 
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com