• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Ghimpu: Relațiile cu China reprezintă un interes sporit pentru Moldova

    Mihai Ghimpu: Relațiile cu China reprezintă un interes sporit pentru Moldova

    27.08.2010  

    Relaţiile cu Republica Populară Chineză prezintă un interes sporit pentru Republica Moldova şi au un caracter de parteneriat durabil şi constructiv, a declarat astăzi Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în cadrul întrevederii cu Fang  Li, noul Ambasador al Republicii Populare Chineze, care şi-a prezentat scrisorile de acreditare în noua funcţie.

    Mihai Ghimpu a accentuat că Republica Moldova este interesată de dezvoltarea unui parteniriat durabil şi reciproc avantajos pentru ambele state, deoarece permite iniţierea şi implementarea unui spectru larg de proiecte în folosul cetăţenilor celor două state. "Despre caracterul avansat al relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi China ne vorbesc atît cele 57 de acorduri semnate în două state, cît şi proiectele unor noi documente, aflate în proces de negocieri, în domeniile culturii, transportului auto internaţional de mărfuri, securităţii sociale a populaţiei şi pieţei muncii, asistenţei în domeniul vamal etc.", a accentuat Preşedintele Mihai Ghimpu.

    În opinia şefului statului, pentru moment există toate premisele pentru intensificarea colaborării bilaterale în domeniul economic prin diversificarea importului/exportului de mărfuri pe pieţele celor două state, atragerea noilor investiţii, implementarea unor proiecte durabile în diferite sectoare ale economiei naţionale ale Republicii Moldova şi Chinei.

    În cadrul discuţiilor purtate, Mihai Ghimpu a adus mulţumiri Guvernului Republicii Populare Chineze pentru susţinerea acordată Republicii Moldova pe parcursul ultimilor ani, inclusiv pentru ajutorul în valoare de circa 60 mii de dolari SUA după inundaţiile din vara anului curent în unele raioane ale ţării.

    În acest context, Ambasadorul Fang Li l-a informat pe Preşedintele Mihai Ghimpu că autorităţile de la Beijing au luat decizia de a veni cu încă un ajutor pentru populaţia sinistrată din Republica Moldova, care urmează să ajungă în ţară în timpul apropiat.

    Diplomatul chinez a mai specificat că la sfîrşitul lunii septembrie în Republica Moldova va veni şi ajutorul nerambursat în valoare de 5 milioane de yani, oferit de Republica Populară Chineză pentru reconstrucţia sediilor Parlamentului şi Preşidenţiei.

    În cadrul discuţiilor cu Preşedintele Mihai Ghimpu, Ambasadorul Fang Li a accentuat şi interesul ţării sale în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, menţionînd că China este interesată de aprofundarea acestora, în special în domeniile economic, cultural, educaţional, agrar.

    Serviciul de Presă al Președintelui RM

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com