• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Vitalie Marinuţă, ministrul Apărării s-a întîlnit astăzi cu Ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova,Gheorghii Panayotov

    Vitalie Marinuţă, ministrul Apărării s-a întîlnit astăzi cu Ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova,Gheorghii Panayotov

    20.01.2010  

    "Sîntem dispuşi să identificăm modalităţi de colaborare bilaterală mai aprofundată în domeniul învăţămîntului militar, precum şi în ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţilor de menţinere a păcii ale Armatei Naţionale". Declaraţii în acest sens a făcut astăzi, 20 ianuarie, ambasadorul Bulgariei în R. Moldova, Gheorghii Panayotov, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa.

     Ambasadorul bulgar a mulţumit ministrului Apărării pentru atenţia acordată relaţiilor bilaterale şi necesitatea aprofundării acestora. Gheorghii Panayotov a remarcat că această întrevedere denotă deschiderea pe care o manifestă conducerea Ministerului Apărării faţă de colaborarea bilaterală. „Bulgaria urmăreşte cu atenţie schimbările produse în R. Moldova şi încurajează aspiraţiile guvernului de la Chişinău privind integrarea în Uniunea Europeană”, a afirmat ambasadorul bulgar.

     La rîndul sau, ministrul Apărării a apreciat înalt schimbul de opinii cu ambasadorul Bulgariei în R. Moldova şi a remarcat că această întrevedere va impulsiona colaborarea bilaterală în diferite domenii. În acest context este de remarcat că pentru anul 2010 sînt planificate patru activităţi moldo-bulgare în domeniul militar.

    În cadrul discuţiilor purtate cu ambasadorul Bulgariei la Chişinău, Vitalie Marinuţa s-a referit la poziţia Guvernului R. Moldova privind democratizarea societăţii, asigurarea supremaţiei legii, precum şi intensificarea colaborării cu instituţiile şi organizaţiile internaţionale. De asemenea, Vitalie Marinuţa a accentuat necesitatea soluţionării paşnice a diferendului transnistrean în scopul stabilităţii şi securităţii în Europa de Sud-est şi Bazinul Mării Negre. Ministrul Apărării a abordat inclusiv problema depozitului de muniţii de la Colbasna, care prezintă un pericol sporit de securitate în regiunea transnistreană.

    Vitalie Marinuţa a subliniat necesitatea retragerii armamentului şi muniţiilor de către Federaţia Rusă în conformitate cu deciziile asumate la nivel internaţional. Totodată, ministrul Apărării s-a pronunţat pentru înlocuirea forţelor militare tripartite cu o misiune civilă.

    De menţionat că Armata Naţională dispune de trei batalioane de menţinere a păcii în Zona de Securitate, care îndeplinesc misiunea de pacificatori împreună cu militarii Federaţiei Ruse şi cei din partea transnistreană la 15 posturi unilaterale şi mixte. Colaborarea moldo-bulgară în domeniul militar este asigurată de Acordul de colaborare dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării al Bulgariei, semnat la 15 iunie 1995.

    Sursa: Serviciul de Presă a Ministerului Apărării

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com