• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  O carte de la Grigore Vieru

    O carte de la Grigore Vieru

    18.01.2010  

    Primarul general Dorin Chirtoacă a lansat o iniţiativă prin care în anul 2010, an care va fi declarat „Anul Grigore Vieru”, fiecare copil din municipiul Chişinău să primească gratuit o carte de poezii semnată de marele poet. Dorin Chirtoaca a declarat că cinstirea memoriei poetului însemnă în primul rând cunoaşterea operei sale. Edilul capitalei propune ca din sursele municipiului Chişinău şi elevii din cele opt şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană să primească câte o carte a poetului. 


    Primarul general consideră însa că acţiunea trebuie extinsă astfel încât toţi copiii de pe teritoriul întregii Republici Moldova, inclusiv copiii plecaţi împreună cu părinţii lor peste hotare, precum şi copiii din regiunea transnistreană, indiferent de originea etnică şi de limba în care studiază, să primeasca în aceleaşi condiţii, câte un volum de poezii al poetului Grigore Vieru, pentru ca opera lui Grigore Vieru să uneasca cetăţenii Republicii Moldova de pe cele două maluri ale Nistrului şi să ne ajute să fim mai aproape unii de alţii.
     
    Cărţile lui Grigore Vieru trebuie să ajungă în casele tuturor familiilor din Republica Moldova, dar şi dincolo de hotarele acesteia, inclusiv peste Prut şi mai departe în Europa unde se află familiile celor plecaţi peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune. Grigore Vieru este prin excelenţă un poet european, alături de marii poeţi ai omenirii şi opera sa merită să ajungă pe toate meridianele lumii.
     
    „Primăria Chişinău îşi doreşte ca fiecare copil să cunoască poezia lui Grigore Vieru, să-i rămână în memorie şi să transmită mai departe generaţiilor viitoare dragostea de mamă, dragostea de pace, dragostea de neam şi ţară, valori pentru care a militat poetul Grigore Vieru”, a menţionat Dorin Chirtoacă.
     
    Până la ziua de naştere a poetului, 14 februarie 2010, Direcţia Cultură şi Direcţia Educaţie a municipiului Chişinău urmează să propună concepţia acţiunii şi modul de distribuire a cărţilor, precum şi titlurile volumelor potrivite pentru fiecare categorie de vârstă, până la 18 ani.
     
    O altă acţiune a Primăriei Chişinău este achiziţia de carte în anul 2010 pentru bibliotecile municipale şi cele şcolare a volumelor de poezie semnate de Grigore Vieru. De asemenea, în anul 2010 unei străzi din capitală i se va da numele “Grigore Vieru”, va fi instalat bustul poetului pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, vor avea loc un şir de manifestări, festivaluri, lansări de carte dedicate poetului.
     
    Astăzi, 18 ianuarie 2010, la un an de la trecerea în eternitate a poetului Grigore Vieru, funcţionarii din cadrul Primăriei Chişinău au depus flori la mormântul poetului, iar şedinţa operativă a Primăriei a început cu un minut de reculegere în memoria lui Grigore Vieru.

    Sursa: Departamentul Relaţii Publice Primăria mun. Chişinău

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com