• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  2009 - Corina Fusu: "Un an complicat, dar pînă la urmă au învins democraţia şi bunul simţ"

    2009 - Corina Fusu: "Un an complicat, dar pînă la urmă au învins democraţia şi bunul simţ"

    31.12.2009  

    "Evenimentele din 7 aprilie au convins o lume întreagă că pînă în 2009 Moldova a avut la putere un regim totalitar"
    Valentina Ursu: Cum a fost 2009 pentru deputata liberala Corina Fusu, preşedinta Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media?


    Corina Fusu: 2009 a fost un an dificil, un an complicat, foarte tensionat, dar si foarte interesant, pentru ca a demonstrat faptul ca prin eforturi conjugate, prin consecvenţă, prin credinţă, prin muncă, poti sa obtii rezultate vizibile, aşa cum s-a intamplat pe scena politica din Republica Moldova. Pana la urma a invins democratia si bunul simt.

    Valentina Ursu: Unii spun ca 2009 - este "anul revoltei tinerilor împotriva regimului comunist., or anume crimele din primavara au scos la iveală faţa adevarata a regimului Voronin. Cum ati perceput acele evenimente postelectorale?

    Corina Fusu: Cel mai mult m-au marcat evenimentele din 7 aprilie, care m-au convins pe mine, dar si pe toti cetatenii din Republica Moldova, dar si o lume intreagă, UE inclusiv, de faptul ca am avut pana in 2009 la putere un partid totalitar, autoritar, care voia sa domine, a construit o verticala a statului foarte puternica. Bine că pe ultima suta de metri, cu totii am constientizat lucrurile acestea si am oprit acest tavalug al distrugerii democratiei. Cred ca acesta este cel mai mare merit. Republica Moldova paseste sigur spre Europa, spre democratie, spre libertate de exprimare, şi nu in ultimul rand spre bunastare materiala, pentru ca o meritam.

    Valentina Ursu: Dar a mai fost si acest scandal religios la Chisinau cand un grup de ortodocsi a doborat sfesnicul evreiesc instalat in scuarul Europei. Se fac auzite voci care spun ca a fost o provocare.

    Corina Fusu: Si eu consider că este o provocare pentru a separa cetatenii in diferite grupări. Este o actiune primitiva din punct de vedere al spiritului uman, chiar si aş crestinismului, care este unul totalmente tolerant si respectuos fata de toate religiile. Cine sunt provocatorii nu pot sa spun. Dar atmosfera acestei actiuni a fost una provocatoare.

    Valentina Ursu: Ce sperante aveti de la 2010?

    Corina Fusu: Trebuie să inceapa negocierile pentru semnarea acordului de asociere intre Republica Moldova si UE. Toti cetatenii asteapta sa avem, in sfarsit, Televiziune şi Radio interesante, bune, in serviciul publicului. Deci doresc o transformare vizibila la compania Teleradio Moldova. Astept sa se adopte in parlament legea despre voluntariat, despre libertatea de exprimare.

    Valentina Ursu: Dar oare se va reusi depasirea crizei constitutionale? Pentru ca problema alegerii sefului statului ramane sa figureze in agenda legislativului.

    Corina Fusu: Doresc comisiei speciale care lucreaza asupra revizuirii constitutiei sa infaptuiasca aceste lucrari cat mai grabnic posibil, pentru ca Republica Moldova are nevoie de stabilitate politica.Deci, e nevoie sa dezlegam acest nod foarte strans, care de mai multa vreme creează aceasta criza aşa-numită politica din Republica Moldova.

    Valentina Ursu: Republica Moldova va avea preşedinte sau nu sunt excluse anticipatele in 2010?

    Corina Fusu: Moldova va avea presedinte si nu va avea anticipate daca reusim sa petrecem referendumul in urma propunerilor care vor veni din partea grupului de lucru. Eu cred că nu vom avea anticipate, că il vom avea pe Marian Lupu preşedinte al Republicii Moldova si vom putea in continuare, in urmatorii 3 ani şi ceva, să ne putem indeplini toate obligatiunile, promisiunile si programul de guvernare liberal democrata.. 

    Sursa: Radio Europa Liberă

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com