• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Ghimpu: ”CEC şi MDI ne dau de bănuit că alegerile vor fi fraudate”

    Mihai Ghimpu: ”CEC şi MDI ne dau de bănuit că alegerile vor fi fraudate”

    07.07.2009  
    Demersurile repetate adresate Comisiei Electorale Centrale şi Ministerului Dezvoltării Informaţionale de către Partidul Liberal şi refuzurile parvenite dau de bănuit că alegerile anticipate din 29 iulie 2009 vor fi fraudate, iar autorităţile nu asigură condiţii pentru desfăşurarea de alegeri libere şi democratice. Despre acest lucru a comunicat azi Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, în cadrul unei conferinţe de presă. ”N-aş vrea să învinuiesc guvernarea, dar şi comportamentul CEC, şi al MDI ne dau de bănuit că alegerile vor fi fraudate”.
    Trei deputaţi ai Partidului Liberal – M. Ghimpu, C. Fusu, Gh. Brega – au solicitat printr-un demers Ministerului Dezvoltării Informaţionale registrul cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot, registrul persoanelor decedate în perioada 1 ianuarie 1990 – 1 iunie 2009, lista persoanelor născute în anii 1990-1991. Răspunsul parvenit pe 24 iunie dă de gândit: ”Vă comunicăm că informaţia solicitată poate fi furnizată de către Comisia Electorală Centrală cu condiţia respectării cadrului legal”. În acest context, Ghimpu a acuzat MDI că nu face distincţie între noţiunea de cetăţean şi cea de alegător.
    De asemenea, Partidul Liberal a cerut şi Comisiei Electorale Centrale, în scopul securizării procesului de votare, aplicarea ştampilei care să conţină numărul secţiei de votare respective pe versoul buletinului de vot înainte ca acesta să fie introdus în urna de vot, astfel ca să fie exclusă posibilitatea de introducere în urnă a mai multor buletine de vot aduse din afara secţiei de votare. CEC a respins acest lucru, precizând că anterior a existat prevederea respectivă, dar au fost operate modificări la recomandările OSCE. De fapt, misiunea OSCE evidenţia cu totul alte modificări în Codul electoral pentru asigurarea caracterului secret al votului.
    ”Ca să nu ne învinuiască pe noi că anticipăm fraudarea alegerilor din 29 iulie 2009, de ce atunci nici CEC şi nici MDI nu respectă legea?”, a mai spus Mihai Ghimpu.

    Departamentul Comunicare al Partidului Liberal

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com