• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Ghimpu: Guvernarea comunistă vrea să scoată opoziţia în afara legii

    Mihai Ghimpu: Guvernarea comunistă vrea să scoată opoziţia în afara legii

    08.06.2009  

    Partidul Liberal respinge categoric acuzaţiile aduse de către procurorul general, directorul SIS şi Vladimir Voronin expuse într-un film documentar „Atac la Moldova” cu privire la protestele din 6 - 7 aprilie, difuzat de postul de televiziune procomunist NIT. PL l-a acuzat pe procurorul general Valeriu Gurbulea că a oferit presei informații înainte ca ancheta să fi fost încheiată.

    Despre convorbirile telefonice interceptate, Dorin Chirtoacă a declarat că reprezintă un material denigrator, care încalcă grav toate normele legale: „Această convorbire telefonică a fost modificată şi trucată. Există riscul ca oricare cetăţean să fie acuzat de orice. I se truchează convorbirile şi apare la posturile comuniste”.

    Potrivit liderului PL, comuniştii au prezentat în film imagini selective cu scop de manipulare, însă în mod conştient nu au prezentat imagini cu arborarea drapelelor, care a avut loc sub supraveghearea unui poliţist. Amintim că, anterior, şi Vladimir Ţurcanu, deputat PCRM, a recunoscut că a negociat cu cinci tineri arborarea drapelelor.

    „În filmul documentar „Atac asupra Moldovei” este învinuită opoziţia de lovitură de stat, însă nu au prezentat nicio probă prin care ar putea demonstra că PL este organizatorul protestelor. Trimiterea la dispoziţia că primarul a aprobat autorizaţia, este o speculaţie manipulatorie, întrucât  este obligaţia lui să se conformeze cu legea privind întrunirile”, a declarat Mihai Ghimpu, liderul PL.

    În film este prezentată o convorbire telefonică dintre Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte PL şi viceprimarul mun. Chişinău, Vlad Coteţ. Chirtoacă îl întrebase despre situaţia din PMAN, iar Coteţ îl informase că cele două instituţii de stat sunt devastate. În acest sens, Chirtoacă a menţionat că este un material denigrator, care încalcă grav toate regulile: „Această convorbire telefonică a fost modificată şi trucată. Există riscul ca oricare cetăţean ar putea fi acuzat de orice, i se truchează convorbirile şi apare la posturile comuniste”.

    „Ei nu au niciun drept să asculte convorbirile telefonice. Este o încălcare. În film se zice că procuratura la data de 6 aprilie a fost nevoită să deschidă un dosar penal, de aceea a şi înregistrat convorbirea telefonică. De ce au deschis dosar la data de 6, fiindcă atunci erau nişte proteste paşnice? Sunt sigur că ei au deschis dosar mai târziu pentru a legifera ascultarea telefonică a Primarului General”, a mai precizat Ghimpu.

    Liderul PL a mărturisit că, în acest context, este greu de vorbit ca viitoarele alegeri să fie libere şi corecte: „În acest film, mediatizat în masă, ei ne acuză de lovitură de stat. Bănuim că guvernarea comunistă vrea să scoată opoziţia în afara politicii şi să nu participăm la anticipate. Nu m-aş mira dacă şi liderii opoziţiei o să fie arestaţi”.

    Pe parcursul filmului comentează doar personalităţi precum Vladimir Voronin, Procurorul General Valeriu Gurbulea, şeful Serviciului Informaţii şi Securitate Artur Resetnicov şi un ofițer de la SIS. „Cum putem să vorbim de alegeri libere, dacă aceste patru persoane, care au apărut în film, şi-au permis să decidă cine sunt vinovaţi, deşi ancheta nu este finalizată?”, s-a întrebat Mihai Ghimpu.

    În film apare Vladimir Voronin, care declară că pentru astfel de acțiuni de protest trebuiesc bani și conducători din exterior. În replică, Ghimpu a declarat că „un astfel de scenariu poate fi organizat doar de structurile de stat, iar partidele nu au pârghii suficiente pentru a le organiza”.

    De asemenea, în film s-a menţionat şi despre arborarea drapelului statului vecin care, potrivit lor, ar demonstra implicarea României în acest scenariu, însă nu au arătat imagini cum tânărul arborează drapele, fiind supravegheat de un poliţist.

    Sursa: UNIMEDIA

    Dorin Chirtoacă: Convorbirea telefonică din filmul „Atac asupra Moldovei” a fost modificată şi trucată

    Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, se aşteaptă că autorităţile vor începe să aresteze politicieni de opoziţie. El a făcut declaraţia la o conferinţă de presă luni, 8 iunie, la care PL a supus criticii un film despre protestele din 7 aprilie, difuzat de către staţia privată NIT, duminică, 7 iunie. Ghimpu crede că filmul intitulat „Atac asupra Moldovei” este difuzat pentru a pregăti opinia publică de eventuale arestări ale politicienilor de opoziţie.


    În documentar sunt intervievaţi doar preşedintele Vladimir Voronin, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Artur Reşetnicov şi procurorul general, Valeriu Gurbulea. În film se încearcă să se acrediteze ideea că protestele violente din 7 aprilie ar fi fost dirijate fie de partidele de opoziţie, fie de organizaţii politice din România, dar nu se aduc acuzaţii directe. Mihai Ghimpu şi vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, au spus că autorii nu le-au cerut opinia, deşi ambii sunt arătaţi în film.

    „Au făcut tot ce-au vrut din republica aceasta,” a spus Ghimpu despre comunişti. „Şi acum, când s-au trezit că ne-am folosit şi noi de un drept de care ei s-au folosit în 2000, au găsit vinovate de lovitură de stat partidele de opoziţie”, a spus el având în vedere declanşarea alegerilor anticipate. „Unde s-a mai văzut în lume ca procurorul general, care este responsabil de supravegherea anchetei, să dea note înainte de a se încheia această anchetă?”, s-a întrebat preşedintele liberal.

    „Urmează să consultăm instituţiile europene: ce fel de alegeri libere vom avea noi, promise de comunişti instituţiilor europene şi până la 5 aprilie, şi acum”, a spus liderul PL, exprimându-şi îndoiala că autorităţile vor putea organiza alegeri libere şi corecte.

    Primarul de Chişinău şi vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a spus că în film sunt prezentate interceptări din convorbiri de-ale sale la telefon, care au fost trucate. „Ceea ce s-a făcut în materialul denigrator la postul de televiziune respectiv înseamnă o încălcare gravă a oricăror reguli, nu numai jurnalistice, dar şi a drepturilor omului”, a spus Chirtoacă. „Interceptarea unor convorbiri telefonice în mod ilegal arată că nu mai există limită în R. Moldova. Prin modificarea convorbirilor telefonice orice persoană poate fi acuzată de orice”, a spus primarul general.

    O altă figură-cheie din PL, Corina Fusu, a declarat la conferinţă: „A fi jurnalist sau instituţie media nu înseamnă a fi killer, nu înseamnă a fi propagandist. La întâlnirea cu fracţiunea PL din Parlament, la adresarea noastră ca „Teleradio-Moldova” să ofere spaţiu egal tuturor opiniilor, tuturor actorilor politici, Vladimir Voronin a spus clar: nu, nu şi nu”.

    Rapoarte de monitorizare a televiziunilor din Chişinău, efectuate de Asociaţia Presei Electronice (APEL), atestă că postul NIT a favorizat autorităţile şi politicienii din PCRM şi a denigrat opoziţia politică până şi după alegerile din 5 aprilie.

    (IPN)

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com