• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Ghimpu: Soluţia cea mai bună este ca alegerile parlamentare anticipate să se desfăşoare sub controlul strict al UE

    Mihai Ghimpu: Soluţia cea mai bună este ca alegerile parlamentare anticipate să se desfăşoare sub controlul strict al UE

    26.05.2009  

    Partidul Liberal (PL) susţine că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să preia controlul asupra organizării eventualelor alegeri anticipate. Mihai Ghimpu, preşedintele formaţiunii, a declarat marţi, 26 mai, la o conferinţă de presă că acest control al UE ar consta inclusiv în alocarea de bani, asigurarea unei radiodifuziuni publice imparţiale şi întocmirea corectă a listelor de alegători.

    Mihai Ghimpu susţine că UE ar putea aloca bani pentru anticipate, în condiţiile în care a alocat şi la alegerile din 5 aprilie, indirect, prin intermediul diferitelor proiecte de sporire a transparenţei în procesul de realizare a alegerilor, în jur de 3 mln de euro. UE ar trebui să dea Republicii Moldova bani inclusiv pentru faptul că până acum guvernarea comunistă nu a ţinut cont de recomandările date de organismele europene vizavi de procesul electoral, a declarat preşedintele PL. Conducerea formaţiunii spune că va înainta Uniunii Europene o propunere în acest sens.

    Liderul liberal susţine că argumentul financiar invocat de PCRM, potrivit căruia anticipatele ar fi prea scumpe, mai ales în condiţii de criză, este fals. Doar pentru reconstrucţia celor două clădiri de stat distruse la 7 aprilie se va cheltui de 20 de ori mai mult, deşi am putea foarte bine să ne lipsim de ele în această perioadă de criză, a afirmat preşedintele PL.

    Mihai Ghimpu a reiterat că niciunul dintre deputaţii PL nu va participa joi, 28 mai, la alegerea preşedintelui. Negocierile cu partidul de guvernământ sunt posibile numai după cea de-a doua tentativă de alegere a şefului statului, „pentru a asigura desfăşurarea unor alegeri parlamentare anticipate libere şi corecte”. Cadrul democratic al eventualelor alegeri anticipate va fi asigurat dacă vor “fi eliminate toate interdicţiile din Codul Electoral, vor fi aplicate recomandările Comisiei de la Veneţia – asigurarea dreptului de vot al cetăţenilor aflaţi peste hotare, excluderea interdicţiei de formare a blocurilor electorale şi micşorarea pragului electoral”. “Bineînţeles, aşa cum a cerut PL în declaraţia sa rostită de la tribuna Parlamentului – este necesară de asemenea aplicarea integrală a Rezoluţiei Parlamentului European referitoare la Republica Moldova”.

    De asemenea, PL declară că va recunoaşte orice putere, cu o singură condiţie: ca aceasta să fie instaurată legal, prin alegeri democratice şi transparente.

    În altă ordine de idei, Mihai Ghimpu a exclus o eventuală înfrângere a liberalilor la alegerile anticipate. „Cei care au votat pentru PL la parlamentare, cu siguranţă nu şi-au schimbat opţiunea de vot”, a declarat acesta. Mihai Ghimpu a mai spus că cele trei formaţiuni de opoziţie vor avea un mecanism de control eficient la alegerile anticipate, inclusiv în fiecare comisie electorală opoziţia va avea câte trei reprezentanţi care vor monitoriza procesul.
    Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a ţinut să menţioneze că, în calitatea sa de lider de partid, nu-şi obligă colegii să voteze ori nu preşedintele Republicii Moldova, pentru că aceştia sunt destul de conştienţi şi maturi din punct de vedere politic. Astfel, Ghimpu a reacţionat la acuzele tot mai frecvente din partea comuniştilor care au declarat în repetate rânduri că el ar face uz de influenţă asupra colegilor de partid.

    Mihai Ghimpu a învinuit PCRM-ul de provocarea alegerilor anticipate, fiindcă nu a luat în considerare reomandările Comisiei de la Veneţia, care a cerut ca guvernarea să respecte dreptul la vot al persoanelor aflate peste hotare, excluderea interdicţiei de formare a blocurilor electorale şi anularea pragului electoral de 6%.

    Vicepreşedintele PL Corina Fusu a declarat: „Comuniştii sunt incapabili de dialog. Dacă ar fi altfel, ar fi permis accesul Opoziţiei la mass-media publică, organizând zilnic emisiuni de dezbateri”. În aceeaşi ordine de idei, vicepreşedintele PL Anatol Şalaru a dat citire răspunsului oficial al conducerii Companiei Teleradio Moldova adresat PL, în care acestuia i se refuză dreptul la replică la televiziunea publică. „Iată o mostră de „dialog” comunist”, a declarat Anatol Şalaru, în contextul în care PCRM a lansat recent către partidele parlamentare de opoziţie o invitaţie formală la dialog.   


    (După Jurnal de Chişinău, Unimedia)

    26 mai 2009

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com